Gulpener Dort, een van de eerste speciaalbieren van Nederland, is niet meer. De laatste fusten en flesjes met het volmoutige bier verlieten vorige week de brouwerij in Gulpen. De brouwerij heeft de productie van het bier, dat voor het eerst werd gebrouwen in 1953, een tijd geleden stopgezet. De groep liefhebbers werd steeds kleiner.

De brouwerij verkocht in 2017 nog slechts 15.000 liter van het bier met de lichtzoete smaak, aldus Maartje Rutten van de Gulpener Bierbrouwerij. “De laatste twee jaar hadden nog maar 23 horecazaken in het land Dort in hun assortiment.”

Gulpener Dort was in de jaren 50 en 60 vooral populair onder mijnwerkers en kreeg onder bierkenners vaak een hoge beoordeling. Toch was het nooit een hardloper, laat Rutten weten. “De laatste vijf jaar kwamen er steeds meer andere speciaalbieren op de markt. Het werd voor ons steeds minder rendabel Dort te blijven brouwen.”

De brouwerij wil de kleine groep ‘Dort’-liefhebbers die het verdwijnen ervan betreuren wellicht tegemoet komen, zegt Rutten: “Bij voldoende vraag gaan we Dort twee keer per jaar brouwen in onze microbrouwerij.”

Bron: VIA Limburg | Sjak Planthof