Hardlopen over Groene Loper in Maastricht

Boven de tunnels in Maastricht waar vroeger de ‘groene golf’ was gelegen ontwikkelen projectbureau A2 Maastricht en Avenue2 de Groene Loper. De Groene Loper staat voor het totaalplan waarin de verkeersinfrastructuur en bovengrondse herinrichting samen worden aangepakt. Met de aanleg van de dubbellaagse Koning Willem-Alexandertunnel is 80% van het huidige verkeer onder de grond verdwenen en kan bovengronds een nieuw stuk stad ontstaan.

Langs de totale Groene Loper komen zo’n 1.800 bomen te staan en naar schatting 900 nieuwe woningen. Ook komt er ruimte voor maximaal 30.000 m2 commercieel vastgoed (waarvan maximaal 6.000 m2 detailhandel en horeca). In 2026 moet de totale vastgoedontwikkeling klaar zijn, maar tot die tijd bevindt het gebied zich in een overgangsfase van een tijdelijke naar een definitieve situatie.

Om de mijlpaal van de ingebruikname van het te ontwikkelen gebied te vieren organiseren projectbureau A2 Maastricht en Avenue2 samen met verschillende partners een aantal activiteiten. Een ervan is de Groene Loper Run, een 5 of 10 kilometer lange wedstrijd voor hardlopers. Op (paas)zondag 1 april 2018 vindt de eerste editie plaats. Het parcours van de run gaat voor het grootste gedeelte over de Groene Loper. De hardlopers rennen tussen het Europaplein en het MVV-stadion (de Geusselt). Start en finish zijn naast de Lourdeskerk. Een deel van de opbrengst van de Groene Loper Run wordt gedoneerd aan een goed doel: het Toon Hermans Huis Maastricht. Een gastvrij inloophuis voor (ex)kankerpati├źnten, naasten en nabestaanden. Bij de organisatie van de run zijn Emiel en Rob Frambach betrokken, die met hun bedrijf Extra Leisure ook de jaarlijkse triathlonwedstrijd IRONMAN en wielerwedstrijd Hammer Series verzorgt.

Toekomstimpressie Groene Loper: Avenue2