Help Joshua (21) om van crowdfarming in Mechelen (Kuusj) succes te maken

schermafbeelding-2016-09-16-om-11-32-25

Bevlogen. Joshua van Wersch (21) wil al zijn hele leven boer worden. Zijn opa had een boerderijtje in Mechelen en boerde. Zijn vader nam de boerderij niet over.  Joshua wil al lang de traditie voortzetten. Ging naar de HAS in Den Boch (Hogere Agrarische School) en kwam terug met een schitterend plan. Hij woont nu in een van de stallen van de boerderij.

Van Wersch richtte het bedrijf De Varkenshoederij op. Hij wil – vandaag start de campagne –  met crowdfarming 20 mille ophalen, zodat het bedrijf levensvatbaar kan worden. Hij wil varkens gaan hoeden in Zuid-Limburg. Acht zeugen en jaarlijks 160 biggen.

Varkens hoeden betekent dat de varkens het gehele jaar buiten lopen op het land. In de lente en zomer lopen ze bijvoorbeeld op grasland, in de herfst bevinden ze zich op akkers en ruimen de resten van de oogst op. In de winter ruimen ze het bos op. Joshua begon in Zuid-Limburg op 3 hectare land van zijn grootvader en is nu in gesprek met natuurorganisaties, boeren en particulieren die grond bezitten, om uit te kunnen breiden. Daarnaast werkt hij samen andere partijen; zo ontwikkelt hij samen met een restaurant een ‘stoerburger’.

De jonge boer koppelt ecologisch boeren aan een sympathieke en slimme inzet van social media om zijn bedrijf onder de aandacht te brengen. Gedeputeerde Patrick van de Broek komt vandaag de crowdfarmingscampagne openen.

schermafbeelding-2016-09-16-om-11-41-22
Bij De Varkenshoederij hoeden wij onze Kuusje door het Heuvellandschap in Zuid-Limburg. Zo hoeden wij ze ‘s winters naar bossen waar ze zich voeden met eikels, bladeren en insecten. In de zomer hoeden wij ze naar weides met hoogstam fruitbomen waar het menu bestaat uit vers gras en afgevallen fruit. In de herfst worden de Kuusje naar kale akkerlanden gehoed waar ze zich ten goede doen aan de overgebleven oogstresten. Zo kunnen de Kuusje hun natuurlijke gedrag vertonen, bouwen zij een natuurlijke weerstand op en bemesten zij de grond.

Wij geloven in een ecologische en lokale manier van voedsel produceren. Wij maken gebruik van de wisselwerking tussen bodem, plant, dier en mens. Zo houden wij de natuur in zijn waarde.

Een bedrag van minimaal €20.000 is nodig om De Varkenshoederij te realiseren. Momenteel hoeden wij al enkele Kuusje door het Zuid-Limburgse Heuvellandschap, maar dat is niet genoeg. Om op levensvatbare grootte Kuusje te hoeden moeten wij minimaal acht zeugen houden waarmee we jaarlijks 160 biggen kunnen grootbrengen. Hoe groter het bedrag, hoe meer Kuusje wij kunnen hoeden! Het opgehaalde bedrag investeren wij in nieuwe zeugen, omheining en huur van nieuwe percelen, voer voor de Kuusje en een eigen terreinwagen met veekar. Kortom wij hebben uw steun hard nodig!

Crowdfarming is samen investeren in een eigen, lokale voedselvoorziening. Zo bepaalt u zelf hoe uw voedsel geproduceerd wordt van grond tot mond en bent u verzekerd van eerlijk, veilig en puur voedsel.

Hoe het in zijn werk gaat? U investeert nu €100, €250 of €400 en adopteert hiermee uw eigen Kuusj. U ontvangt een certificaat waaraan het unieke oormerk van uw Kuusj is bevestigd.

Alles over de crowdfarming

www.devarkenshoederij.nl

Facebook:  Varkenshoederij Kuusj