‘Het barbecueseizoen bestaat gewoonweg niet’


Sander Nuij. | FOTO LUC LODDER

De briketten van de Weber-barbecue worden vandaag om 16 uur aangestoken en zullen pas rond 23 uur doven. Dan zijn onder meer scampi’s gegrild voor de rode peper-mangosoep, kip geroosterd voor de caesarsalade en is de groentelasagne gegaard. Uiteraard worden hier ook regelmatig aardappeltjes gepoft, vis gestoofd en is er als tussengerecht een stukje pizza van de barbecuesteen. „Het barbecueseizoen bestaat niet”, stelt Sander Nuij (40). „Wij barbecueën zo’n honderd keer, het hele jaar door.
Regent het, dan zet ik de barbecue gewoon naast de keukendeur op het terras en blijven we zelf binnen. Ons loungeterras en huis zijn helemaal ingericht op gezellig samen eten. Liefst samen met familie, vrienden of zakenrelaties. Blikvanger in de keuken is een oude werkbank. Die heb ik omgebouwd tot ontmoetingsplek, een multifunctionele tafel waaraan je lekker kunt kletsen. Uiteraard onder het genot van een zorgvuldig geselecteerde wijn. En dan op zijn tijd een heerlijke hapje van de barbecue natuurlijk.” 

 ‘Je moet in het leven alles met passie doen, anders is het leven erg lang.’


De voorpret begint voor Sander en zijn vriendin Lieke al 24 uur van tevoren. Dan worden het menu bedacht, de inkopen gedaan en de marinade gemaakt naar eigen recept. „Barbecueën draait niet om snel grote stukken vlees bakken en samen met vette sauzen en bijgerechten zo snel mogelijk naar binnen te schuiven. Dan kun je de rest van de avond alleen nog maar uitbuiken. Er kan zoveel meer op de barbecue. Wij kiezen liever voor een uitgebalanceerde, gevarieerde maaltijd met soms uiteraard een goed stuk vlees. Picanha van een groot ossenstaartstuk met wat chimichurrie is mijn favoriet. Vanwege mijn chronische jicht moet ik echter matig zijn met rood vlees. Gelukkig zijn er meer dan genoeg alternatieven die heerlijk gegrild, gestoofd, gebakken, geroosterd of zelfs gerookt kunnen worden op de barbecue. Zoals vis en allerlei gezonde gerechtjes met groente en fruit. Die zijn minstens zo lekker als je ze met zorg klaarmaakt. Je moet in het leven alles met passie doen, anders is het leven erg lang.”

Het kokkerellen en culinair verzorgen van gasten zit bij Sander en Lieke in het bloed. Sander volgde de middelbare hotelschool en Lieke de hogere hotelschool. Als student werkte Sander in de horeca in de bediening. Hij volgde een marketingopleiding aan de heao en ging daarna aan de slag als financieel adviseur. De druk door de ingekochte hypotheekafspraken, en het onvermijdelijke gegeven dat alles voordurend om geld draaide, bevielen Sander echter helemaal niet. Vanaf het moment dat hij in contact kwam
met een organisatie die netwerkevenementen organiseerde, bloeide hij helemaal op. „Niks mooiers dan je werk maken van het leggen van verbindingen tussen mensen. Twee jaar lang werkte ik als netwerker in loondienst, maar daarna vond ik dat ik het zelf beter kon en startte ik mijn bedrijf PRO-Connect NL. Sindsdien ben ik geen dag meer met tegenzin aan het werk gegaan. Je moet in het leven alles met passie doen, anders is het leven erg lang. Ik organiseer jaarlijks zo’n 85 gemodereerde netwerkmeetings op interessante en inspirerende locaties in Oost-Brabant en heel Limburg. Per keer voor 15 tot 20 deelnemers uit het mkb en grote bedrijven, dus niet voor zzp’ers. Zelf fungeer ik daarbij altijd als tafelvoorzitter. Onze netwerkbijeenkomsten zijn laagdrempelig
en zeer effectief. Ik laat ook bewust de deelnemers over hun privéleven en passies praten, dat is ook belangrijk in het verbinden. Uiteraard is er bij deze evenementen altijd zorg voor goede catering om de beleving compleet te maken. De combinatie van netwerken en de funfactor vormt het geheim van het succes. Want zowel tijdens een netwerkevenement als bij een barbecue thuis geldt: als je moeite hebt gedaan om het gasten naar de zin te maken, wordt dat altijd gewaardeerd.”