Heuvelland maakt grote kans op Einstein Telescope

Dat zei theoretisch natuurkundige Gideon Koekoek gisteravond in het televisieprogramma L1 Avondgasten.

Na de bekendmaking in februari 2016 dat er voor het eerst zwaartekrachtsgolven waren gemeten, is er behoefte aan een nieuwe meetfaciliteit die deze golven extreem nauwkeurig waarneemt; de Einstein Telescope.

Einstein Telescope meet minstens tien maal nauwkeuriger dan met de huidige detectoren ooit mogelijk zal zijn. Het instrument zal volumes kunnen aftasten die meer dan duizend keer zo groot zijn. Daarmee zal het jaarlijks honderdduizenden bronnen van zwaartekrachtsgolven in het heelal waarnemen. Omdat Einstein Telescope zwaartekrachtsgolven waarneemt uit de meest dichte materiegebieden, de vroegste stadia na de Big Bang en de meest extreme vervormingen van de ruimtetijd in de buurt van zwarte gaten, krijgen we een beter begrip van het ontstaan en de evolutie van het universum.

Voor de plaatsing van zo’n telescoop zijn er vijftien plaatsen in de wereld –na onderzoek- geselecteerd. Het Heuvelland is er een van.

“Limburg heeft wel erg goede papieren”, zei Koekoek in de uitzending. “Mocht de keuze inderdaad op Zuid-Limburg vallen, voegt dat enorm veel toe aan Limburg.”

Het project kost 1,1 miljard euro en in 2020 zal bekend gemaakt worden waar de Einstein Telescope daadwerkelijk komt te staan.