Hof: Ook radioloog moet kijken naar kwetsuren dressuurpaard U2 van topmodel Lonneke Engel

Het Hof in Den Bosch breidt het onderzoek naar de kwetsuren van het – beweerdelijk mishandelde – dressuurpaard U2 van het Eindhovense topmodel Lonneke Engel uit.

Behalve ‘paardenprofessor’ Pieter Brama uit Ierland gaat nu ook een radioloog het paard onderzoeken. Brama die al als deskundige was ingeschakeld had daarom gevraagd. Het Hof heeft bepaald dat de kosten voor Brama van bijna zeven mille voor het onderzoek daarom ook met nog eens bijna acht mille mogen worden verhoogd.

Zowel het in Amerika wonenden topmodel Engels als Bartels Academy  hadden het hof aangegeven zich te refereren aan het oordeel van het Hof over de uitbreiding van het onderzoek.

Omroep Brabant schetste de zaak aan de hand van de behandeling bij de rechtbank, waartegen Engel in beroep ging:

Lonneke Engel heeft de rechtszaak tegen de familie Bartels rond het dressuurpaard U2 verloren. Het Eindhovens topmodel had van de trainster en verzorgers van haar paard een kwart miljoen euro schadevergoeding geëist, omdat die het paard zouden hebben verpest door onverantwoorde trainingsmethodes. De rechtbank in Den Bosch heeft Engel in het ongelijk gesteld.

Zij is bovendien veroordeeld tot het betalen van de ruim 13.000 euro proceskosten voor de aangeklaagde partijen. Dat waren behalve de familie Bartels uit Hooge Mierde ook verzorgster Mischa Koot.

‘Onherstelbaar letsel’
Lonneke Engel, die zelf in New York woont, liet de training van U2 tussen 2006 en 2013 over aan amazone Mischa Koot uit Hooge Mierde.

Volgens Engel is het in die periode helemaal misgegaan met U2: ze klaagde tegenover de rechtbank over ‘onherstelbaar letsel’ aan de mond en de flanken, waarvoor ze Bartels en de stal verantwoordelijk hield. Ze eiste ter compensatie 247.000 euro schadevergoeding. De rechtbank acht echter niet bewezen dat het letsel onherstelbaar is en wees de eis af.

Smaad ook niet bewezen
Mischa Koot, die bij de manege van de familie Bartels de vaste berijdster van U2 was, moet op haar beurt Engel ruim 2.100 euro aan proceskosten vergoeden. Haar klacht tegen het model wegens smaad naar aanleiding van een artikel in de Telegraaf werd ook door de rechter afgewezen.