Hoogleraar UM econoom Paul Smeets: koop vrije tijd en wees gelukkig als een miljonair

Dat blijkt uit een onderzoek van onder meer de Maastrichtse econoom hoogleraar Paul Smeets. Zesduizend Nederlanders, Denen, Amerikanen en Canadezen deden mee. De Telegraaf bericht er vandaag al over.

Uitkomst: als je je geld onder meer uitgeeft aan diensten waarmee je tijd bespaart, stijgt je geluksgevoel met een half punt van een zeven naar een 7.5. Dat is ook het verschil nu tussen Jan Modaal en een miljonair. De econoom ziet dat we de afgelopen decennia meer vrije tijd maar ook meer stress hebben gekregen. We hebben minder het idee dat we onze eigen tijd kunnen indelen.

In Nederland deden 2000 mensen mee aan het onderzoek. Een op de vijf koopt vrije tijd, de anderen kopen liever een televisie of andere goederen. Veel forensen leveren veel vrije tijd in met reizen naar het werk. Volgens Smeets raken mensen snel gewend aan een groter huis, maar verdwijnt de ergernis over de dagelijkse reistijd niet. De onderzoeker woont zelf in een appartementje in het centrum van Maastricht.

Volgens Smeets zijn geld en goederen in onze samenleving niet meer schaars, maar is vrije tijd dat wel. Het is volgens hem de kunst beter met de vrije tijd om te gaan. Rijken doen dat actiever en worden daar gelukkiger van. Wie voor de buis gaat hangen wordt daar minder gelukkig van.