Dat blijkt uit het overzicht van onze partner Gastvrij Magazine. Zo krijgt het gemeentehuis in Geleen een horecafunctie, met een ingang en groot terras aan de Raadhuisstraat.  Op de begane grond is een brasserie gepland, op de eerste etage komen een restaurant en vergaderruimtes. Het beeldbepalende monument komt daartoe in particu­liere handen. De gemeente Sittard-Geleen wil de horeca­panden aan de westkant van de Markt aankopen om ze te ver­vangen door niet-horecanieuwbouw. Daarmee verdwijnen legendarische uitgaansgelegenheden uit de laatste decennia van de vorige eeuw als De Doufpot, ’t Luifel­tje, De Blaosbalg en Amadeus.

Papaz
Papaz is het nieuwe restaurant van chef Paul van der Heij­den en gastvrouw Parinaz Shekarabi, tegenover het station van Maastricht. De keuken is Mediterraan, met Iraanse invloeden en dagelijks geopend. Paul groeide op in Maastricht en werkte in diverse restaurants. Parinaz kwam in 2003 naar Nederland, woonde in Hoofddorp en studeerde bioinformatica. Hoeve Nieuw

Erenstein
Eind 2016 startte de Stichting het Limburgs Landschap met het herstel van de monumentale hoeve Nieuw Eren­stein in de Anstelvallei bij Kerkrade. De oost­vleugel, vroeger de koeienstal, krijgt een dag­hore­cabestem­ming. Eind 2018 worden de eerste gasten welkom gehe­ten. In de overige ruimten worden vakan­tiewoningen gereali­seerd. Coördinator voor de horeca is Paul Damoi­seaux. Sinds de aankoop van Château Neercanne in 1948 draagt de stichting zorg voor een groot aantal bijzondere Limburgse monumenten, waaronder 46 rijksmonumenten. In maart 2017 heeft het ministerie van OCW de stichting erkend als Professionele Organisatie voor Monumenten­behoud. Behoud van de monumentale waarde staat daarbij voorop. Gebouwen dienen ook weer een functie te krij­gen, dé garantie voor een financieel verantwoord  beheer voor de langere termijn.

Sligro
Ferrie Spiertz is de nieuwe vestigingsdirecteur van Sligro Maastricht. Hij komt van Heineken Brouwerijen Limburg, waar hij verantwoordelijk was voor de logis­tiek. Sligro nam de logistieke transporten van Heine­ken over. Marc van Herk, voorheen vestigingsdirecteur van Sligro Maas­tricht, is nu regionaal sales manager Limburg bij de groothandel en werkt vanuit Sligro Bezorgservice in Venray. Sligro nam de Belgische vestigingen van ISPC over. Wilco Jansen, hoofd communicatie van Sligro: “We gaan op termijn deze vestigingen, in Luik en Gent, ombouwen naar Sligro-ISPC. Maar eerst openen we in het najaar Sligro-ISPC Antwerpen, de voormalige Java-groothan­del.”

RW Service Culinair
Richard Wentink is op 1 januari zijn eigen bedrijf begonnen: RW Service Culinair. De voormalig chef-kok van Kasteel Vaalsbroek, Abdij Rolduc, Hotel Tum­mers en SnowWorld Landgraaf en f&b mana­ger/bedrijfslei­der bij Thermae 2000 en Abdij Rolduc is nu beschikbaar als interim voor tijde­lijke of langere tijd. “Door mijn jarenlange ervaring weet ik waar de uitda­gingen liggen en wat gasten willen. In een tijdperk van een tekort aan vakbekwaam personeel kan RW Service Culinair een op­lossing bieden.

Beek krijgt Foodmarket
In het voormalige Jan Linderspand op de Markt in Beek komt een foodmarket. Het is een combinatie van hoog­waardige horeca en verkoop van verse foodproducten.

De Heerderberg
José de Goede heeft haar horecauitspanning De Heerder­berg in Cadier en Keer na vier jaar overgedragen aan zoon Coenraad Rein­ders en schoo­ndochter Sanne Essers. Eigen vrij rondlo­pende varkens, runderen en schapen leveren een belang­rijke bijdrage aan de menukaart. Coenraad volgt momen­teel een opleiding tot slager. Ook groenten en fruit komen zo veel mogelijk uit eigen tuin en de wijnen zijn biologisch.