Horecaondernemers willen gecompenseerd worden als het kabinet inderdaad definitief besluit om rookruimtes binnen twee jaar te verbieden. Volgens Koninklijke Horeca Nederland (KHN) is zeker vijf jaar nodig om deze investering terug te verdienen.

Uit een enquête, die door bijna 2500 KHN-leden is ingevuld, blijkt dat een verbod grote impact heeft. Horecaondernemers zien bij een verbod niet alleen hun investering in een rookruimte teniet gaan, maar verwachten ook verlies aan gasten en meer overlast op straat. KHN vindt een verbod binnen twee jaar te kort om gedane investeringen in rookruimten terug te verdienen.

Deze termijn moet langer of horecaondernemers moeten financieel worden gecompenseerd. Daarnaast wil KHN met de staatssecretaris in gesprek over een goede overgang of uitzondering voor nacht-horeca, clubs en discotheken om te voorkomen dat de overlast op straat toeneemt als rookruimten moeten verdwijnen.

Louis Klaassens, bestuurslid KHN Afdeling Groot Venlo en eigenaar van De Klep, weet dat de horeca-ondernemers in de Noord-Limburgse gemeente de actie steunen. “Niemand zit te wachten op het sluiten van rookruimtes. Het rookverbod is weliswaar tien jaar geleden al ingevoerd, maar daarna zijn er diverse juridische procedures geweest. Toen het verbod definitief is ingegaan, zijn ondernemers pas begonnen met het aanleggen van aparte rookruimtes. Die investering kost inderdaad een aantal jaren om terug te verdienen.” Volgens Klaassens is het verbod op dit moment niet echt een issue in de stad. “De gemeente Venlo is niet meer zo streng met handhaven als jaren geleden. Verder kunnen wij als lokale afdeling weinig doen en wachten daarom de ontwikkelingen af. KHN is hier volop mee bezig. Regionaal of plaatselijk kunnen we op het moment weinig anders.”

Staatssecretaris Blokhuis gaf begin april aan dat hij het besluit om rookruimten in de horeca over twee jaar te verbieden, zorgvuldig wil uitvoeren. Daarom wil hij daarover met KHN in gesprek. Ter voorbereiding van dit gesprek, dat wat KHN betreft zo snel mogelijk moet plaatsvinden, heeft KHN onderzocht wat de gevolgen voor de horeca zullen zijn van een verbod op rookruimten.

Maar liefst 2425 KHN-leden namen deel aan het onderzoek en 50 procent van hen heeft een rookruimte. Het overgrote deel van de rookruimten, 66 procent, zijn te vinden in een bedrijf in de ‘natte horeca’ (café, discotheek); 15 procent van de rookruimten staan in een restaurant, een kleine 8 procent in een hotel en ruim 7 procent in een bedrijf in de ‘vrije tijd’-sector.