Huygen Installatie Adviseurs trots op oplevering stadhuis Maastricht (persbericht)

Het stadsbestuur van Maastricht heeft na een renovatie van ruim een jaar weer zijn intrek in het stadhuis aan de Markt genomen. Het rijksmonument werd opgeknapt omdat het binnenklimaat tekortschoot en de balkkoppen rot bleken. Huygen Installatie Adviseurs verzorgde het ontwerp en de aansturing van de installatietechnische vernieuwing van het stadhuis. Een project waar het bureau bijzonder trots op is. “Het gebouw is in oude glorie hersteld en we zijn er tegelijkertijd in geslaagd het energieverbruik en de CO2-uitstoot terug te brengen”, aldus projectleider John Houben van Huygen Installatie Adviseurs.

Onderscheidend

De aanpak van de installatietechniek onderscheidt zich volgens Houben vooral omdat de vernieuwing vrijwel onzichtbaar is gebleven. “We hebben bijvoorbeeld de oude rookgaskanalen gebruikt voor het wegwerken van de nieuwe luchtkanalen. De lucht in de kamers wordt nu aangevoerd door kasten die lijken op oude potkachels. En afzuiging wordt gerealiseerd door bijvoorbeeld een spleet achter een schilderijlijst. Ook hebben we leidingschachten opgenomen in de boog die de architect in de oude raadzaal heeft teruggebracht. Dat komt helemaal tegemoet aan wat wij wilden. Ons werk moet in dit prachtige gebouw wel worden ervaren maar hoeft niet op te vallen.”

Verduurzaming

Door de renovatie is het stadhuis ook op installatietechnisch gebied weer volledig up-to-date. Het binnenklimaat levert prima omstandigheden om in te werken en om de waardevolle kunstwerken en inrichting te conserveren. Door onder meer de toepassing van led-verlichting en de aansluiting op stadsverwarming is het stadhuis bovendien verduurzaamd. Energieverbruik en CO2-uitstoot zijn aanzienlijk lager dan in de oude situatie. Daarmee sorteert het stadhuis al voor bij de doelstelling van de gemeente Maastricht om in 2030 klimaatneutraal te werken. Deze hoge duurzaamheidsambities werden door Huygen Installatie Adviseurs ingebracht.