IBA Parkstad plaatst eerste bouwborden bij projecten

De ‘bushaltes’ verrijzen komende maanden bij alle bouwprojecten van IBA en vormen de aanzet tot een route langs projecten die gerealiseerd zijn. Deze route is de basis voor de tentoonstelling van IBA Parkstad in 2020.

De borden geven informatie over de projecten en markeren de plekken waar IBA, samen met projectindieners, een fysiek-ruimtelijke ingreep pleegt. Ze zullen tevens geplaatst worden langs de fietsroute die IBA de komende jaren aanlegt in de regio.

Het eerste bord werd geplaatst bij GGZ-instelling Mondriaan in Heerlen. Mondriaan sloopt op dit moment op een duurzame en innovatieve manier haar voormalige hoofdgebouw achter het ziekenhuis van Heerlen. Het gebouw, met een oppervlakte van zo’n 15.000 m2, maakt plaats voor een park dat het Land van Kalk verbindt met het Geleenbeekdal. In september gaven IBA-directeur Guido Derks en bestuurslid van Mondriaan Hans de Veen het startsein voor de sloop van de voormalige Welterhof.

De borden hebben een tijdelijk karakter, maar blijven zeker tot 2020 op verschillende plekken in de regio staan. Het ‘bouwbord’ kwam tot stand na een pitch onder jonge ontwerpers in Parkstad. Grafisch ontwerper Roy Lurken van Bureau Nobel won met dit bijzondere design de prijsvraag.

IBA staat voor Internationale Bau Ausstellung. Het fenomeen IBA is in Duitsland ontstaan en uitgegroeid tot een creatieve aanpak met een bewezen economische impuls voor betreffende gebieden. Met als tastbaar resultaat een fysieke verandering in het gebied. Maar minstens zo belangrijk: een cultuuromslag in denken en werken in en waardering voor het gebied. Een hernieuwde trots, die uitnodigt om te investeren.

IBA Parkstad zoekt naar innovatieve, toekomstgerichte projecten die duurzaam van betekenis zijn voor de ontwikkeling van een stad of gebied. IBA bouwt zelf niet, maar regelt processen. Het legt de basis voor een nieuwe oriëntatie op de toekomst waarin maatschappelijke veranderingen worden aangejaagd. Simpel gesteld, IBA draagt bij aan de verbetering van een stad of regio. IBA geeft een Aufschwung. In 2020 eindigt de IBA-periode met een tentoonstelling van de gerealiseerde projecten.