In lease-auto geflitst in Frankrijk in zuidelijke richting: baan kwijt

Als het uitdrukkelijk verboden is je lease-auto privé te gebruiken, kun je dat beter achterwege laten. Dat heeft ook een manager van Knapp in Roermond ondervonden. Knapp is internationaal actief op het gebied van geautomatiseerde totaaloplossingen binnen de magazijnlogistiek.

De man werd in zijn lease-auto geflitst op het traject Nancy – Beaune. De rechter bestudeert de kaart en trekt de conclusie dat dit traject in zuidelijke richting loopt. De flitsfoto is gemaakt op een zaterdag, (23 augustus), waarna de manager de daaropvolgende week vrij had genomen. Voor de kantonrechter is dat samen reden om aan te nemen dat de man privé gebruik maakte van zijn lease-auto.

De man zelf ontkent. Hij stelt bij een klant in Frankrijk te zijn geweest en zou op weg naar huis zijn geweest. De naam van de klant kon hij zich niet meer herinneren. De week vakantie zou hij in Turkije hebben doorgebracht. En hij was met het vliegtuig naar Turkije gegaan.

De kantonrechter passeert die stelling:

De kantonrechter is van oordeel dat het gebruik van de leaseauto voor privédoeleinden, terwijl dat uitdrukkelijk niet was toegestaan, gekwalificeerd dient te worden als verwijtbaar handelen. Daarnaast bekleedt [werknemer] een functie die vergt dat hij volledig is te vertrouwen. Hij beschikt immers over een functie met een grote mate van vrijheid en zelfstandigheid. Van die vrijheid heeft hij misbruik gemaakt.

De werkgever had in deze zaak veel meer aantijgingen opgeworpen. Die werden allemaal verworpen door de kantonrechter.

De man krijgt wel nog een transitievergoeding mee van ruim zeven mille. Een gevraagde ‘billijke’ vergoeding van ruim 77 mille is afgewezen.