Israëlische topondernemer en business-angel inspireert start ups Brightlands campussen

Uri Levine was medeoprichter van het Israëlische navigatiebedrijf Waze en is nu de drijvende kracht achter zes jonge internationale ondernemingen, actief in het ontwikkelen van apps. Afgelopen week was hij te gast bij de Brightlands Campussen. “Het klimaat voor starters in Nederland kan beter. Zij veranderen immers de wereld”

De Israëlische ondernemer Uri Levine werd in één klap multimiljonair toen hij en zijn twee compagnons in 2013 hun navigatiebedrijf Waze verkochten aan Google. Sindsdien is Uri Levine aanjager van een half dozijn beloftevolle jonge bedrijven en treedt hij op als businessangel voor nog een onbekend aantal startups. Vorige week was hij in Nederland voor een serie lezingen en bijeenkomsten, onder meer met tien geselecteerde start-ups.

Ruim 1,3 miljard dollar haalden Uri Levine en zijn twee medeoprichters op bij de Amerikaanse zoekmachine. Na een ‘bonusje’ van één miljoen dollar voor elk van de honderd medewerkers van Waze bleef er nog voldoende over om de deur dicht te trekken en te rentenieren. Voor de vader van vijf kinderen, fanatiek skiër en gedreven mountainbiker, was dat geen optie.

Irritatie
Integendeel; hij is oprichter van zes veelbelovende internationale start-ups en geldt in zijn geboorteland Israël als een bevlogen businessangel die niets liever doet dan ondernemers met ideeën op weg helpen. “Ideeën is eigenlijk niet het juiste woord”, zegt Uri Levine als hij tijdens een bomvol dagprogramma bij de campussen even een pauze neemt in het café van het Center Court op Brightlands Chemelot Campus. “Ondernemers worden meestal getriggerd door een probleem of een irritatie. Het laat hen niet los, ze móeten er iets mee. Neem als voorbeeld één van de zes bedrijven waarmee ik momenteel doende ben: FeeX. Dit is een app waarmee mensen kunnen zien hoeveel kosten ze betalen voor een pensioenverzekering. Ik kwam erachter dat wel 30 procent van de inleg opging aan kosten. Absurd, ik heb korting bedongen en geld teruggekregen.”

600 miljard
Uri Levine dook dieper in de materie en kwam tot de conclusie dat 600 miljard dollar opgaat aan zogenaamde kosten. “Met de app kan iedereen uitzoeken wat hij te veel betaalt en hoe hij geld kan terugvorderen. Nog een voorbeeld: ZeeK. Als consumenten een aankoop retourneren, krijgen ze vaak een waardebon. Grofweg één op de drie bonnen wordt nooit verzilverd. ZeeK is een platform, een soort Marktplaats, waar de bonnen verhandeld worden. Jaarlijks voor 100 miljard dollar. Geen kleinigheidje dus.”

Zo heeft Uri Levine nog vier start-ups opgericht waaronder een app waarmee een automobilist kan uitlezen wat nodig is aan onderhoud en reparatie. “Zo kan een garagist je niet meer iets aansmeren.” Of FairFly, de app die na de aankoop van een vliegticket de nieuwe prijzen blijft checken. “Het kan heel lucratief zijn om een ticket te annuleren en een ticket bij een andere maatschappij te kopen. De kosten zijn soms maar een fractie van de winst. Vreemd genoeg denkt bijna niemand daarover na. Een kwestie van psychologie. Heeft een mens eenmaal iets besloten, dan komt hij daar niet op terug. Omdat dat voelt als falen. Jammer, want dan laat hij veel geld lopen.”

Mislukkingen
Tien geselecteerde start-ups van de verschillende Brightlands Campussen hangen aan de lippen van Uri Levine die echter geen standaard recept heeft voor succes. “Uiteraard niet. Ik heb ook een aantal mislukkingen achter mijn naam staan. Dat is niet erg, daar leer je van. De grootste tegenstander van startups is perfectionisme. Goede tweede is gebrek aan focus. Ondernemen moet altijd gericht zijn op het probleem. Blijf verliefd op het probleem, niet op de oplossing.”

Uri Levine komt graag in Europa om zijn ideeën over entrepreneurship te delen. Omdat ondernemerschap volgens hem de basis is van een betere wereld. Over Nederland is hij positief. “Net als Israël een klein land met grote mogelijkheden. De interne markt is klein, dus je moet wel internationaal denken en grenzen verleggen. Iedereen spreekt hier Engels, de opleidingen zijn goed. Ik stel alleen vast dat de overheid te weinig doet om ondernemerschap te stimuleren. Mislukken mag niet terwijl net een tweede start-up veel succesvoller is. En ik zie gebrek aan durfkapitaal. Dat remt entrepreneurship af. Goed om te zien dat hier op de Brightlands Campussen veel aandacht is voor starters.”