Océ Holding verliest zestig miljoen euro, digitale superprinter mislukt

De verpakkingsmarkt markt zou behoefte hebben aan het in razend tempo kunnen bedrukken van etiketten en kartonnen dozen, ook in kleinere aantallen. Klanten zouden zo beter kunnen inspelen op regionale markten en ontwikkelingen of bijvoorbeeld op de actualiteit.

Océ in Venlo ontwikkelde de digitale printer Infinistream als antwoord op die vraag, gebaseerd op vloeibare toner technologie.

In 2013 werd de eerste machine in een proefopstelling bij een klant neergezet. Océ slaagde er niet in de machine aan de eisen van de klanten te laten voldoen, zo vertelde verkoopdirecteur Peter Wolff tegen vakblad Digital Printer.

In De Limburger van vandaag zegt het Venlose bedrijf dat het verlies van zestig miljoen euro in 2016 van de Holding geen juist beeld geeft van de gezamenlijke prestaties van Océ. Het verlies zou vooral de research&development-activiteiten  betreffen. Een nadere toelichting wil Océ niet geven, omdat het bedrijf onderdeel is van Canon. “Océ houdt rekening met grote investeringen en zal die de komende jaren ook blijven doen. Océ is onderdeel van de groeistrategie van Canon.”

Océ heeft inmiddels een nieuw veelbelovend project waaraan gewerkt wordt. Onderzocht wordt of voor webshopeigenaren gepersonaliseerde dozen op maat gemaakt kunnen worden die perfect passen: nu wordt nog heel veel lucht vervoerd bij het bezorgen van pakketten en dat is kostbaar.