Jan Cobbenhagen nieuwe directeur van Brightlands Maastricht Health Campus

 Jan Cobbenhagen (52) wordt per 1 mei de nieuwe directeur van de Brightlands Maastricht Health Campus (BL MHC).

De campus, die de ambitie heeft om uit te groeien tot een internationaal vooraanstaand centrum voor het op de markt brengen en/of maatschappelijk ‘activeren’ van medische en gezondheidswetenschappelijke kennis,

gaat bovendien een nieuwe ontwikkelfase in. De Universiteit Maastricht (UM) en het Maastricht Universitair Medisch Centrum+ (MUMC+) brengen al hun ‘business development’ activiteiten op het gebied van Health en (Life) Sciences onder bij de BL MHC.

De Campus wordt daarmee verantwoordelijk voor het hele proces vanaf ontwikkeling van ideeën of uitvindingen tot en met de financiering en begeleiding van nieuwe bedrijven.

Nieuw is ook dat de campus een actieve rol gaat spelen in de aansturing van bestaande initiatieven van UM, Maastricht UMC+ en partner Provincie Limburg op het terrein van medisch en gezondheidswetenschappelijk onderzoek (denk aan Scannexus,  Enabling Technologies, LINK). De samenwerking met de andere Brightlands-campussen wordt verder geïntensiveerd.

Prof. dr. Jan Cobbenhagen heeft ruime ervaring op het snijvlak van wetenschap en ondernemerschap. Sinds 2015 is hij hoogleraar ‘Knowledge Transfer and University Venturing’; daarvoor was hij acht jaar hoogleraar ‘Ondernemerschap’. Hij vervulde 12,5 jaar het directeurschap van de UM Holding (strategische deelnemingen) en van UniVenture, het corporate venture bedrijf van de UM dat spin offs financiert door middel van investeringen in aandelen. Ook is Jan Cobbenhagen directeur van het Knowledge Transfer Office van UM/MUMC+. In een iets verder verleden heeft hij onder andere het Centre for Entrepreneurship van de UM opgezet en gerund, alsook het BioPartner Center Maastricht.

Aandeelhouders Provincie Limburg, Maastricht UMC+ en UM, alsmede de Raad van Commissarissen van BL MHC, zijn enthousiast over de benoeming van de nieuwe CEO en over de nieuwe structuur van de campus.

Gedeputeerde Twan Beurskens van Economie en Kennisinfrastructuur: “De nieuwe directeur verbindt de kennis van de universiteit, de kunde en de praktijk van het academisch ziekenhuis met het bedrijfsleven en zorgt hierdoor voor het ontstaan van nieuwe bedrijvigheid en werkgelegenheid in Limburg.”

Marja van Dieijen-Visser, voorzitter van de Raad van Bestuur van Maastricht UMC+: “Jan Cobbenhagen verenigt in zijn persoon kennis van en ervaring met de academische wereld, in het bijzonder het UMC, en het bedrijfsleven. Hij heeft uitstekende contacten met relevante spelers. Ik heb veel vertrouwen in zijn benoeming.”

Martin Paul, voorzitter van het College van Bestuur van de Universiteit Maastricht:  “De BL MHC krijgt met Jan Cobbenhagen een directeur die zijn sporen ruimschoots heeft verdiend op het vlak van ondernemerschap. Als je kijkt naar de wetenschappelijke ‘power’ die in Maastricht is geconcentreerd nu, heeft de Health Campus de potentie om uit te groeien tot een speler van daadwerkelijk internationaal formaat. In die context is professor Cobbenhagen de juiste man op de juiste plek.”

Boy Litjens, voorzitter van de Raad van Commissarissen van de BL MHC: “Jan Cobbenhagen is een visionaire, academische ondernemer die met zijn kennis en netwerk  samen met de andere stakeholders een internationaal succes gaat maken van deze campus.”