Mitsui Chemicals Group uit Japan gaat een fabriek bouwen op Chemelot voor productie van innovatief kunststof voor de Europese auto-industrie. Door de wereldwijde trend om de uitstoot van broeikasgassen te beperken, is er vanuit de automotive markt sprake van een sterk toenemende vraag naar lichtgewicht oplossingen op basis van polypropeen kunststof materialen. Op die manier wordt het gewicht van auto’s verlaagd en heeft dit een positief effect op het brandstofverbruik en dus ook op de vermindering van CO2 uitstoot. Dit draagt bij tot verdere verduurzaming van het autogebruik

Door het oprichten van een vestiging in Nederland die zich, met name, richt op productie, verkoop, technologische servicestructuur en R & D-functionaliteiten, is het bedrijf in staat haar Europese markt verder uit te breiden en klanten direct en op maat te bedienen. Daarnaast versterkt Mitsui Chemicals het wereldwijde netwerk van de Groep.

Na een zorgvuldige selectieprocedure heeft Mitsui Chemicals het voornemen zich op Chemelot te vestigen. Achtergrond hiervan is onder meer gelegen in het feit dat het automotive cluster op Chemelot goed is vertegenwoordigd met spelers als SABIC, Arlanxeo, DSM, Sekisui, Brightlands Materials Center, Polyscope. De planning is dat medio 2020 de productie van start gaat, wat een directe werkgelegenheid oplevert van ongeveer 100 arbeidsplaatsen. Het betreft hier geen zware chemische industrie. De productie bestaat uit het compounderen van polypropeen (mengen van kunststoffen met vulstoffen bij hogere temperatuur).

Gedeputeerde Economie en Kennisinfrastructuur, Joost van den Akker (VVD), is er trots op dat opnieuw een grote Japanse onderneming heeft gekozen om zich in Limburg te vestigen. “Mitsui Chemicals is een groot internationaal opererend chemisch bedrijf. De afgelopen jaren hebben meerdere Japanse bedrijven gekozen voor vestigingen in Limburg. We zien dat hier een Japanse gemeenschap ontstaat die ook aantrekkingskracht heeft op nieuwe investeerders uit dat land.”

Robert Claasen, Directeur Chemelot: “Mitsui Chemicals heeft, evenals Chemelot, duurzaamheid en innovatie hoog in het vaandel staan en maakt de expliciete keuze om vanuit Chemelot hun Europese positie binnen de automotive sector verder te versterken.”