Dinsdag ontvangt de minister van Economische Zaken, Eric Wiebes, de uitkomst van een overleg tussen bedrijfsleven, maatschappelijke partijen en overheid over een nieuw Klimaatakkoord. De zware industrie wil werk maken van de klimaatdoelstellingen. Het televisieprogramma Een Vandaag (AVROTROS)liet maandag in een reportage directeur Jasper Vos van keramiekfabriek Wienerberger (Tegelen) en directeur Robert Claasen van Chemelot (Geleen) aan het woord over de oplossing.

Wienerberger maakt bakstenen en dakpannen. Voor de verhitting maken ze gebruik van Gronings aardgas. Het Tegelse bedrijf behoort daarmee tot een van de tweehonderd grootste gebruikers van dat gas. Volgens directeur Jasper Vos wordt Wienerberger aangemoedigd na te denken over alternatieven zoals buitenlands, hoogcalorisch, gas. Daarvoor dient men de oven in Tegelen aan te passen, maar dat is haalbaar. Als uiteindelijk ook het buitenlandse gas eruit moet, staat het bedrijf voor een grote uitdaging. Er zijn geen alternatieve brandstoffen voor het produceren van keramische producten. Vos wil graag zijn verantwoordelijkheid nemen, maar zegt ook: “Elektrisch verhitten is op dit moment geen optie. Het is technologisch gewoon onmogelijk. En ook waterstof heeft misschien mogelijkheden, maar er is geen zicht op succes. Het onderzoek naar alternatieven zal nog jaren duren.”

Claasen zegt in het programma: “We zijn verantwoordelijk voor drie à vier procent van de totale CO2-uitstoot in Nederland. We willen graag het meest duurzame complex van Europa worden en in 2050 klimaatneutraal zijn.” Claasen wil de ambitie waar maken door onder andere plannen uit te werken om aardgas en nafta te vergroenen. Investeren in innovatie is volgens Claasen dan essentieel. “De snelste manier om uitstoot terug te brengen is de boel sluiten, maar ik denk dat we daar ook niet op zitten te wachten.”