Kerststad Valkenburg: 15.000.000 euro omzet, 300.000 bezoekers, 865 touringcars

Vanaf 17 november verandert Valkenburg weer in dé Kerststad van Nederland. De populaire kerststad trekt ieder jaar weer vele bezoekers uit binnen- en buitenland. Met bijna 300.000 bezoekers die zorgen voor een economische omzet van circa 15 miljoen euro is de kerstperiode van onschatbare waarde voor toeristisch Valkenburg en de regio. Het succes van Kerststad zorgt er ook voor dat het noodzakelijk is om extra verkeers- en veiligheidsmaatregelen te treffen. Zo blijft Valkenburg ook in de drukke kerstperiode gastvrij, gezellig, veilig en bereikbaar.

Hospitality guides

Tijdens de Kerstparade op woensdag (ca. 7.000 bezoekers) en zaterdag (ca. 12.000 bezoekers) is het erg druk in het centrum van Valkenburg. De route van de ‘Christmas Fairytales Parade’ is net als vorig jaar: vertrek Walramplein – Bogaardlaan – Grotestraat Centrum – Berkelstraat – Hovetstraat – Walramplein. Voor het eerst zijn dit jaar tijdens deze drukke dagen en ook op zondagen ‘Hospitality Guides’ in het centrum aanwezig. Deze gidsen maken bezoekers wegwijs in Kerststad. Zo kunnen zij bezoekers adviseren om minder drukke plekken op te zoeken om zo optimaal de Kerstparade voorbij te zien trekken. Daarnaast worden LED-schermen geplaatst om bezoekers te voorzien van actuele informatie.

Verkeer en veiligheid

Het aantal bezoekers van Kerststad Valkenburg neemt de laatste jaren toe. Toch is het moeilijk te voorspellen hoeveel bezoekers en touringcars dit jaar weer naar Valkenburg komen. Naast de extra bewegwijzering worden tijdens piekmomenten op verschillende locaties verkeersregelaars ingezet om de bereikbaarheid en doorstroming van verkeer zo optimaal mogelijk te laten verlopen.

Parkeren

Tijdens de drukke dagen vindt een constante monitoring plaats van de bezetting van de parkeerterreinen, zodat de verkeersregelaars tijdig kunnen bijsturen en de parkeercapaciteit optimaal wordt benut.

Touringcars

Vorig jaar kwamen in de kerstperiode 865 touringcars naar Kerststad Valkenburg. Net als vorig jaar is op de parkeerplaats in het Odapark een in- en uitstapplaats voor buspassagiers. Touringcars worden vervolgens voor parkeren doorverwezen naar bedrijventerrein de Valkenberg, waar tijdelijke busparkeervakken worden aangebracht. Wanneer de parkeerplaatsen hier vol zijn, wordt voor het busparkeren gebruik gemaakt van de Prinses Beatrixsingel. In de weekenden geldt daarom in de Prinses Beatrixssingel éénrichtingsverkeer.

Maatregelen rondom Grendelplein

De lange wachtrijen bij de Kerstgrotten zijn vanuit (verkeers)veiligheidsoogpunt een jaarlijks terugkerend knelpunt. Het doorgaande gemotoriseerd verkeer langs de wachtende bezoekers heeft in het verleden al meerdere malen voor gevaarlijke situaties gezorgd. Daarom wordt op de Daalhemerweg een vaste afzetting tussen gemotoriseerd verkeer en wachtende bezoekers geplaatst. Om voldoende bescherming te bieden voor de wachtende bezoekers zijn dit stevige en zware afzettingen, die niet eenvoudig te verplaatsen zijn. De Daalhemerweg zal daarom vanaf de Fluweelengrot tot aan het Grendelplein éénrichting zijn (afwaarts). Deze maatregel geldt van vrijdag 17 november tot en met zaterdag 23 december. De Cauberg wordt, afhankelijk van de drukte, tijdens de weekenden en in de laatste week voor kerst voor opgaand verkeer éénrichting. De bedrijven op de kop Cauberg (Landal, Holland Casino en Thermae2000) blijven in die situatie ook vanuit Vilt bereikbaar (zie kaartje).