In navolging van wettelijke verboden op pariteitsclausules van online boekingplatforms in Duitsland, Frankrijk, Oostenrijk, Italië en België heeft nu ook Zweden een wet ingevoerd die het gebruik van pariteitsclausules in contracten met hotelpartners verbiedt. Koninklijke Horeca Nederland (KHN) vindt dat ‘goed nieuws’.

Door deze clausules mogen horecaondernemers via hun eigen websites geen lagere prijzen of extra service bieden aan de gast. ‘Hierdoor wordt de online concurrentie afgeremd, worden horeca ondernemers afhankelijker gemaakt van platforms en wordt de keuze voor de gast minder groot’, stelt KHN op zijn website. Het hanteren van pariteitsclausules door online platforms moet volgens KHN worden afgeschaft, zodat ‘horecaondernemers, onder eerlijke voorwaarden, de vrijheid behouden hun eigen verkoopstrategie te bepalen.’

Zweden is het zesde Europese land dat prijspariteit verbiedt. De nieuwe wet treedt waarschijnlijk in oktober 2018 in werking. Over het afschaffen van de clausule in Nederland is KHN in gesprek met de politiek.