Kipster in Venray oogst lof van Wakker Dier

Normaal worden de broertjes van legkippen direct uit het ei vergast omdat ze geen eieren leggen. Wakker Dier beloont Lidl met een positieve radiospot voor deze dierenwelzijnsprimeur. De legkippen gaan vanaf deze zomer eieren leggen op een nieuwe boerderij, genaamd Kipster.

Dat is een nieuwe boerderij in Venray die het milieu-, mens- én diervriendelijkste supermarkt-ei van Nederland wil produceren. Het is het eerste supermarkt-ei, waarbij er geen haantjes (de broertjes van de leghennen) worden vergast of versnipperd. De stal is ontworpen met de nieuwste technieken op het gebied van milieu, maar zet dierenwelzijn daarbij voorop. Dus niet alleen de omgeving geniet bijvoorbeeld van een lagere fijnstof-uitstoot, ook de kip zelf. De boerderij is bovendien boervriendelijk omdat Kipster en Lidl een goed verdienmodel voor de boer hebben afgesproken.

Zowel het vlees van de Kipster ‘leghaantjes’ als de Kipster eieren liggen vanaf oktober in het schap bij Lidl. De eieren dragen 3 Beter Leven sterren van de Dierenbescherming. Wakker Dier is blij: “Het is absurd dat we aan de ene kant miljoenen kuikens fokken voor vlees, en aan de andere kant kuikentjes weggooien omdat ze minder opleveren. We zijn trots op Lidl dat zij deze duurdere haantjes gaan verkopen. Dat er maar veel supermarkten mogen volgen.”

In Nederland worden jaarlijks ruim 40 miljoen haantjes direct nadat ze uit het ei komen vergast. Ze zijn economisch niet rendabel, omdat ze langzaam groeien en geen eieren leggen. Een aantal biologisch (dynamische) boeren krijgen het al niet meer over hun hart om haantjes te versnipperen, en verkopen hanenvlees aan de horeca of bioslager. Nu komt het voor het eerst in de supermarkt. Bij Lidl. De eerste haantjes groeien op in een stal, maar Kipster hoopt zo snel mogelijk een boer met buitenuitloop te vinden die de haantjes wil houden.