Servaasbrug voortaan als muntmeesterteken op alle ‘Nederlandse’ euro-munten

Vandaag vond de ceremoniële Eerste Slag plaats van de eerste 2 euromunt 2017 met het nieuwe muntmeesterteken “Sint Servaasbrug” plaats. Het muntmeesterteken is een persoonlijk signatuur van Stephan Satijn, muntmeester bij de Koninklijke Nederlandse Munt. De Eerste Slag werd middels een historische slingerpers verricht door de heer Theo Bovens, Gouverneur van de provincie Limburg en mevrouw Annemarie Penn-te Strake, Burgemeester van Maastricht, in de Sint-Servaasbasiliek te Maastricht.

Het muntmeesterteken wordt onder andere op elke Nederlandse circulatiemunt, herdenkingsmunt en penning geslagen. Satijn heeft als muntmeesterteken voor de Sint Servaasbrug uit zijn geboortestad Maastricht gekozen. “De brug symboliseert enerzijds de rol van muntmeester als bruggenbouwer en anderzijds de verbinding tussen privaat en publiek”, zegt Satijn.

Naast het muntmeesterteken staat op Nederlandse munten en penningen ook een muntteken. Het muntteken staat voor het munthuis waar de munt geslagen is. Het muntteken van de Koninklijke Nederlandse Munt is de mercuriusstaf. Het gebruik van het muntmeesterteken naast het muntteken maakt Nederlandse munten uniek, aangezien het internationaal gebruikelijk is om alleen een muntteken op munten te plaatsen.