Het bedrijf EBG Group uit Nieuwstadt spant een kort geding aan tegen SPIE Nederland en het bedrijf CC Control uit Beek. EBG wil via de rechter afdwingen dat het bedrijf CC Control de wachtwoorden en inlogcodes afgeeft die door een oud-werknemer die overstapte naar SPIE zijn meegenomen.

EBG is een bedrijf dat zich bezighoudt met het beheer van technische installaties en gebouwbeheersystemen voor onder meer appartementcomplexen, sportcomplexen en en zorginstellingen. Het bedrijf maakt gebruik van een platform IXON om de gegevens van klanten te kunnen monitoren.

Het Nieuwstadtse bedrijf werkte sinds 2012 nauw samen met Climate Claessens Control uit Beek. In 2016 werd dat bedrijf onderdeel van EBG. Eind 2017 liep de samenwerking echter spaak door verschil van mening over de uitbetaling van de managementfee van Claessens. De samenwerking werd verbroken en Claessens stapte over naar concurrent SPIE. Volgens EBG nam de voormalig compagnon alle wachtwoorden en inlogcodes van IXON mee. Het gevolg was dat EBG niet meer in haar eigen computersysteem kon en klanten de indruk kregen dat het bedrijf was overgenomen door SPIE. Van een overname is volgens mr. J. Mookhram, de advocaat van EBG echter geen sprake. “CC Control heeft door het onrechtmatig gebruik van het administratoraccount actief de klanten bij EBG Building Control weggekaapt. Ze hebben niet alleen EBG maar beperkt toegang gegeven, zodat zij niet meer alle klanten konden inzien en beheren, maar hebben ook door veranderingen in het systeem, zoals het plaatsen van het logo van SPIE, het aan klanten doen voorkomen dat SPIE EBG Building Control zou hebben overgenomen,” aldus de advocaat.

De advocaat eist in kort geding dat SPIE moet stoppen met het benaderen van klanten via het platform IXON.