Kusters Engineering geeft duurzame draai aan vernietigde Indiase bankbiljetten

Het Venlose bedrijf Kusters Engineering (KE) heeft in samenwerking met het National Institute of Design (NID) in India de wedstrijd ‘Value of Money’ geopend waarbij design studenten uit heel het land worden uitgedaagd om met duurzame ideeën voor hergebruik van vernietigde bankbiljetten te komen. In het bijzijn van honderden aanwezigen, waaronder de Indiase Centrale Bank (RBI), is de wedstrijd gelanceerd door Vijay Rupani, Chief Minister van de Indiase deelstaat Gujarat (63 miljoen inwoners).

Op dinsdag 8 november 2016 heeft de Indiase premier Narendra Modi alle biljetten van 1.000 en 500 roepie ongeldig verklaard. India hoopt met deze maatregel de corruptie tegen te gaan. De maatregel legt een enorme druk op de vernietigingscapaciteiten, aangezien er nu zo’n 57 miljard extra biljetten vernietigd dienen te worden. Het is een enorme uitdaging om deze vernietigde bankbiljetten op een duurzame manier te gaan hergebruiken.

Sylvia Laurensse, Innovation Manager Koninklijke Kusters Engineering, is initiatiefneemster van de wedstrijd: “Het werkt niet zo dat je ideeën uit Nederland zomaar in een enorm land als India kunt exporteren en implementeren. Hiervoor zijn de culturele en maatschappelijke verschillen te groot. Daarom willen we voor deze uitdaging de creatieve Indiase breinen gaan inzetten.”

Voortbouwend op deze denkwijze is het idee voor een wedstrijd ontstaan en zijn samenwerkingen opgezet met de verschillende Indiase instituten die ook vertegenwoordigd zijn in de jury (National Institute of Design, Nirma University en Unitedworld Institute of Design).

De drie beste ideeën worden door Kusters Engineering beloond met een geldbedrag. Laurensse: “Vervolgens willen we de winnende ideeën verder te ontwikkelen, implementeren en industrialiseren. Het is onze intentie om de student en het instituut achter het winnende idee te betrekken bij dit proces.” Op 14 september worden de winnaars bekend gemaakt.

Cijfers over geld
– In India worden momenteel per dag gemiddeld tussen de 5 en 7 ton aan bankbiljetten afval gegenereerd bij elk van de 19 verschillende regionale centers van de Centrale Bank (RBI; the Reserve Bank of India).
– Gemiddelde levensduur van een Indiaas bankbiljet: lage denominatie (10/20/50 Indiase Roepies) minder dan 1 jaar en hoge denominatie (100/500/ 1000 Indiase Roepies) 3 tot 4 jaar.
– Na vernietiging worden de meeste bankbiljetten gestort of gebruikt als energieopwekking in verbrandingsinstallaties, maar 22% van de landen heeft een recycling programma. De landen die wel recyclen gebruiken de restanten van geld vernietiging als constructie materiaal, souvenirs et cetera.

Koninklijke Kusters Engineering, opgericht in 1911, is een familiebedrijf en ontwikkelt en bouwt klant specifieke machines voor de veilige en betrouwbare vernietiging van versleten en ongeldig geworden bankbiljetten en munten. Deze machines staan bij de centrale banken en gelddrukkerijen in meer dan 70 verschillende landen. Daarnaast zijn wij actief op het gebied van afval verkleining, vernietiging en recycling. Het hoofdkantoor bevindt zich in Venlo, Nederland en regionale kantoren zijn te vinden in India, Afrika, Rusland en de United States. In 1994 is Kusters Engineering gestart met haar activiteiten in India. Momenteel zijn er in dit land meer dan 33 installaties in gebruik voor de vernietiging van bankbiljetten en andere waarde documenten.

Vijay Rupani (Chief Minister Indiase deelstaat Gujarat), Sylvia Laurensse (Kusters Engineering) en Pradyumna Vyas (National Institute of Design) bij de aftrap van het project.