Kusters Engineering (Venlo) geeft duurzame draai aan vernietigde Indiase bankbiljetten

Eind 2016 heeft de Indiase premier Narendra Modi alle bankbiljetten van 1.000 en 500 roepie ongeldig verklaard. De maatregel legt een enorme druk op de vernietigingscapaciteiten, aangezien er nu zo’n 57 miljard extra biljetten vernietigd dienen te worden. Het is een enorme uitdaging om deze vernietigde bankbiljetten op een duurzame manier te gaan hergebruiken.

Koninklijke Kusters Engineering (KE) uit Venlo heeft in samenwerking met het National Institute of Design (NID) in India de wedstrijd ‘Value of Money’ gelanceerd waarbij design studenten uit heel het land zijn uitgedaagd om met duurzame ideeën voor hergebruik van vernietigde bankbiljetten te komen. In het bijzijn van onder andere de Indiase Centrale Bank, is de wedstrijd afgelopen mei gelanceerd door Vijay Rupani, Chief Minister van de Indiase deelstaat Gujarat (63 miljoen inwoners).

Sinds de lancering hadden 184 studenten van 49 verschillende Indiase instituten zich ingeschreven voor de wedstrijd. De winnende ideeën voldeden aan de selectiecriteria op het gebied van duurzaamheid, industriële toepasbaarheid, het maximaal gebruik van vernietigde bankbiljetten en innovativiteit. De ontvangen prototypes waren zo innovatief dat in plaats van de geplande drie winnaars, er een vierde winnaar werd geselecteerd die allen door Kusters Engineering werden beloond met een geldbedrag. Paul Kusters, Managing Director Kusters Engineering: “Naast het veilig vernietigen van bankbiljetten is het onze missie om nieuwe, circulaire toepassingen te ontwikkelen. De wedstrijd als ook de partnership met het National Institute of Design in India heeft ons blikveld op dit gebied enorm verruimd en ik ben zeer verheugd met de resultaten.”

De absolute winnaar heeft de vernietigde bankbiljetten tot bouwmateriaal weten te verwerken en daarbij zelfs ook andere industriële afvalmaterialen weten te gebruiken. Het resultaat is een indrukwekkende collectie van verschillende toepassingen zoals tegels, meubels en bouwstenen.
De tweede tot en met vierde prijs bestaan uit diverse oplossingen van ‘luxury goods’ tot en met schrijfmateriaal met een bijzonder design.

Strategic Innovation Manager Kusters Engineering, Sylvia Laurensse: “We zullen de winnende ideeën verder ontwikkelen, implementeren en industrialiseren. Het is onze intentie om de student en het instituut achter het winnende idee te betrekken bij dit proces.”

De vier prijswinnaars op de voorgrond. Op de achtergrond Sylvia Laurensse (2e van links) en Paul Kusters (4e van links).