Kwaliteit horeca keldert door personeelstekort, FNV eist loonsverhoging 7,25%

FNV Horeca: snel collectieve afspraken maken van levensbelang

Kwaliteitsrestaurants die halffabricaten van de groothandel serveren. Gasten die weglopen doordat zij lang moeten wachten. De kwaliteit van de horeca keldert door een groeiend personeelstekort vanwege uitgeklede arbeidsvoorwaarden. FNV Horeca wil daarom deze zomer samen met werkgeversorganisatie Koninklijke Horeca Nederland in een nieuwe cao horeca afspraken maken over loon, werktijden en scholing om werken in de horeca weer aantrekkelijk te maken.

Bea van den Bosch, campagneleider FNV Horeca: “Het is van levensbelang om gekwalificeerde en gemotiveerde horecamedewerkers beter te waarderen en in hen te investeren. Zo blijven zij langer behouden voor de sector en dit is een gezamenlijk belang van werknemers en werkgevers.”

Loonsverhoging van 7,25%

Gezien de stijgende horecaomzetten op rij stelt FNV Horeca een loonsverhoging voor van 4,75 procent met terugwerkende kracht voor de periode 2013-2016, aangevuld met een loonsverhoging van 2,5 procent voor 2017.

Personeelstekort

Volgens cijfers van het CBS is het aantal vacatures in de horeca in twee jaar gestegen van 64.000 in 2014 tot 84.000 in 2016, een stijging van 30%. Volgens het UWV is de vacaturegraad in de horeca ongeveer twee keer zo hoog als gemiddeld. Dit komt door een hoog personeelsverloop en het grote aandeel tijdelijke contracten. Verwacht wordt dat het aantal vacatures in de horeca nog verder zal toenemen.

Horeca slechtst betaalde sector Nederland

Sinds april 2014 heeft de horeca geen cao en werkt het personeel onder uitgeklede arbeidsvoorwaarden. De 335.000 horecamedewerkers hebben al vier jaar geen loonsverhoging ontvangen terwijl wel van hen verwacht werd personeelstekorten op te vangen.

Door het lage loon, lange werkdagen, hoge werkdruk en onbetaalde overuren besluiten veel horecamedewerkers de sector binnen een paar jaar te verlaten. De horeca is volgens het CBS de slechtst betaalde sector.

Activiteiten zomermaanden

FNV Horeca vraagt via de campagne ‘Horeca verdient beter’ (#hvb) aandacht voor betere arbeidsvoorwaarden in de horeca. Met filmpjes en activiteiten worden horecamedewerkers én gasten op ludieke wijze opgeroepen samen met FNV Horeca in actie te komen.

Woensdag 28 juni start FNV Horeca een drie-stedentour. Tijdens deze tour gaat de bond met horecawerkgevers en – werknemers in gesprek. In iedere stad staat een ander cao-thema centraal.