Landgraaf al twee jaar geen lid meer van LED

Toch voert LED Landgraaf nog steeds op als deelnemer. Dat moet stoppen, schrijven B en W van Landgraaf deze week in een brief aan het bestuur van het samenwerkingsverband. „Feitelijk niet correct en vervelend voor ons. We willen niet dat ze daarmee doorgaan”, licht wethouder Kelly Regterschot (VVD, Economische Zaken) de brief toe.

Opmerkelijk is dat de wethouder tussen neus en lippen ook meedeelt dat Voerendaal en Simpelveld al jaren niet meer bijdragen aan LED.

Een onjuiste uitspraak laat de burgemeester van Simpelveld, Richard de Boer, aan de redactie van WijLimburg weten. “Simpelveld heeft nimmer meegedaan aan LED. Dus van ‘niet meer’ is geen sprake. “Wij hebben om meerdere redenen nooit meegedaan. Inhoudelijk is er bij LED onvoldoende programma voor de meer landelijke gemeenten uitgewerkt. Daarnaast is Simpelveld omwille van regionale economische structuurversterking reeds met overtuiging lid, deelnemer en financier van Parkstad Limburg en IBA Parkstad. En tot slot investeren wij de financiën graag in het dorpontwikkelingsplan voor Bocholtz en de toeristische projecten van de gemeente Simpelveld, waarmee stevige en concrete impulsen op het gebied van leefbaarheid en economie worden geleverd. Ook wij kunnen de Euro maar één keer uitgeven en hebben derhalve duidelijke keuzes gemaakt.”

De gemeente Simpelveld en Onderbanken staat overigens wel met het gemeentelogo vermeld op de website van LED als een van de partijen waar LED mee samenwerkt.

Het is correct dat Simpelveld, Voerendaal en Onderbanken nooit partner van LED zijn geweest, bevestigt Brandmanager LED, Paul ’t Lam. Op de vraag of LED niet bang is dat andere gemeenten de stap van Heerlen, Vaals en Landgraaf gaan volgen, laat hij weten dat de overige 12 gemeenten hebben toegezegd verder te gaan. “Het is overigens aan de gemeenten zelf om invulling te geven aan LED. Zij zijn het samenwerkingsverband. Als de huidige vorm niet de juiste is, zal er gekeken moeten worden hoe dit aangepast kan worden. Erover praten is altijd beter dan ermee stoppen.”