Latiers Natuursteen gaat 3D printen met natuursteen (persbericht)

LATIERS Natuursteen gaat werk maken van 3D printen met natuursteen. Samen met Ponthus en CIRMAR wordt een project gestart om deze nieuwste mogelijkheid in 3D printen te ontwikkelen. De Europese Unie heeft voor het onderzoek MIT-subsidie beschikbaar gesteld.

Voor LATIERS is dit onderzoek een volgende stap in haar ontwikkeling naar een leverancier van duurzaam geproduceerde natuursteen producten. Ambitie? Niets verloren laten gaan! Ook reststromen die voortkomen uit zowel de groeve alsook de productie zullen worden gebruikt als grondstof, voor composiet producten of 3D geprinte natuursteen. Later zullen ook materialen die vrijkomen uit ontmanteling worden ingezet als grondstof.

3D technieken worden al toegepast voor andere materialen zoals plastics en beton. Het 3D printen met natuursteen is volledig nieuw en het is voor het eerst dat met dergelijk natuurlijk en hard materiaal geprint gaat worden.

Om dat mogelijk te maken moet het natuursteen in een pasta-achtige substantie worden gebracht. Daarvoor wordt het slijpsel gebruikt dat vrijkomt bij het slijpen en zagen van natuursteen. Door middel van een nieuw te ontwikkelen methode wordt hier water en bindmiddel aan toegevoegd.

Door gebruik te maken van 3D technologie ontstaan nieuwe mogelijkheden in design, vorm, textuur en toepassingen van natuursteen.

Marco van Erp, directeur LATIERS Natuursteen: ‘We kunnen nu al veel bereiken met onze innovatieve wijze van zagen en slijpen, maar met 3D printen gaat er echt een nieuwe wereld open. Op de eerste plaats kunnen we in nóg kleinere series geheel nieuwe vormen maken. Tevens zullen wij sneller en goedkoper kunnen werken en daarvan profiteren uiteraard onze klanten. Ook op het gebied van duurzaamheid zetten we een grote stap. De reststromen die nu ontstaan bij de verwerking van natuursteen kunnen volledig worden hergebruikt als grondstof voor nieuwe hardsteenproducten, 100% recycling dus. De verstrekte subsidie is voor ons tevens een bevestiging dat wij met de juiste ontwikkelingen bezig zijn.’

Frans Beckers van FBBasic, specialist in het ontwikkelen van circulaire producten en systemen: ”Met dit project zetten we weer een nieuwe stap in het toepassen van nieuwe technologieën met circulaire concepten. Ook dit draagt bij aan grondstoffenbehoud.”

Over LATIERS Natuursteen:

LATIERS Natuursteen in Echt is toonaangevend in de levering van maatwerk natuursteen in Nederland, Duitsland en België. Met een ruime ervaring in het uitvoeren van grootschalige projecten waaronder pleinen en winkelcentra in zowel binnen- en buitenland toont LATIERS vakwerk in het leveren en plaatsen van hoogwaardige natuursteenproducten. Ook voor het leveren en naar wens aanleggen van natuursteen in- en rondom particuliere woningen is Latiers Natuursteen een erkende leverancier van op maat gemaakte dorpels, vensterbanken, deuromlijstingen, werkbladen en keukenbladen.