Li Ka Shing, calvinist uit China aast op Q-Park

Al vaak beschreven bij WijLimburg: In Limburg zijn zeer veel Chinezen en Chinese bedrijven actief. Binnenkort kan wellicht ook Q-Park worden genoteerd in de rij Chinese belangen in Limburg.

Top-ondernemer Li Ka Shing aast op Q-Park, dat in de biedingenstrijd nu gewaardeerd wordt op circa 2,4 miljard dollar. De interesse van de ‘mr Li’ duidt erop dat Q-Park gezien wordt als een safe investering.  Die conclusie kan getrokken worden als gekeken wordt naar een vraaggesprek van Li Ka Shing met Bloomberg.

De ondernemer – een kenner van het Boeddhisme – laat zich zien als ware hij een calvinist uit China.

Typerend. De man die geschat wordt op een vermogen van 30 miljard dollar, draagt een Citizen-horloge van 400 dollar. Handig, want dankzij de zonnecellen hoeft de batterij niet vervangen. Bovendien kun je er mee zwemmen. Opmerkelijk dat zijn horloge altijd een half uur voorloopt. “In een half uur kan ik overal in Hong Kong zijn. Zo mis ik nooit een afspraak”, is zijn uitleg. Dure horloges zijn duidelijk niet aan Li Ka Shing besteed.

Shing begon zijn eerste bedrijf in 1950, hij was toen 22. Hij spaarde en leende een startkapitaal van 6500 dollar bij elkaar. Op zijn dertigste hoefde zijn hele familie al nooit meer te werken. Als hij dat zou willen, tenminste. Nu heeft zijn conglomeraat in de hele wereld belangen. Of het nu gaat om infrastructuur (havens), telefonie, retail, industrie of vastgoed.

In het interview legt hij meteen uit wat hem succes gebracht heeft. “Altijd heel voorzichtig geweest met de cash flow.” De cash flow  – de vrije kasstroom die beschikbaar is om te investeren – is de motor van alles. Shing heeft altijd zo veel cash flow tot zijn beschikking, dat hij op elk moment dat hij wil kan instappen in een nieuwe industrie, in nieuwe bedrijvigheid.

En voor ‘mr Li’ is investeren echt iets heel anders dan gokken met geld. Hij verdiept zich in elke industrie waarin hij wil investeren. Heel simpel: door boeken en toonaangevende tijdschriften over zo’n industrie te lezen. Van zijn tijd besteedt hij al zijn hele leven zo’n 20 tot 30% aan de operatie. Alle andere uren wordt nagedacht over de toekomst, over de te volgen strategie.

In zijn kantoor een grote afbeelding van een aandeel van de Amerikaanse verzekeringsreus AIG. Hij pakt in het interview het ingelijste aandeel in handen en verontschuldigt zich dat hij niet de intentie heeft AIG in een slecht daglicht te stellen. “Dit is een les voor mijn twee zonen. In 2007 was een aandeel AIG 72.97 dollar waard. In 2008 nog maar 1.25 dollar. Een verlies van 91%. Ik leer er mijn kinderen mee hoe belangrijk het is om een bedrijf zeer zorgvuldig te managen.”

Shing is ook met investeren voorzichtig. “Investeren is geen gokken”, zegt hij enige malen in het interview.

Confuciaanse wijsheden en een diepe kennis van het Boeddisme koppelt hij aan een westerse stijl van zakendoen. Waarbij voor hem ‘education’, onderwijs – lerend vermogen, de sleutelfactor is.

Hoewel de Chinezen opgebouwde kapitalen eigenlijk uitsluitend doorgeven aan de volgende generatie in de familie, geldt dat niet voor Shing. Hij heeft gekeken naar Amerikaanse ondernemers die soms grote delen van hun vermogen wegschenken.

‘Mr Li’, verraste op enig moment zijn twee zonen door te melden dat ze een jonger broertje kregen. “Maar niet eentje die jullie kunnen plagen of die jullie kan plagen.” Het broertje is een goede doelen-stichting, die Shing behartigt alsof het zijn derde zoon is, zei Shing tegen zijn zoons. “Eenderde van je kapitaal weggeven is lastig. Op deze manier, via mijn derde zoon, heb ik dat lastige probleem opgelost.” Het geld wordt onder meer gestoken in een universiteit en in een kloostercomplex.