Limburg krijgt opleiding Zorgtechnicus (Leeuwenborgh)

Deze maand heeft de Minister van OCW de aanvraag voor een cross-over van de opleiding Zorgtechnicus goedgekeurd. De opleiding Zorgtechnicus (Middenkader BOL) wordt daarmee officieel opgenomen in het crebo-register en kan als zodanig in het schooljaar 2017 – 2018 van start gaan. De opleiding kent een mix aan delen van de bestaande techniek- en zorgopleidingen, waardoor deze beroepsopleiding perfect aansluit op de vraag van de arbeidsmarkt.
Onder regie van Zorgtechniek Limburg (ZTL) volgden studenten de afgelopen drie jaar de opleiding Zorgtechniek al bij Gilde Opleidingen en het Techniekcollege (samenwerkingsschool Arcus College/ROC Leeuwenborgh) onder het crebonummer van Technicus Engineering. Met de toekenning van een eigen crebonummer krijgt de opleiding Zorgtechnicus een eigen status met het daarbij behorende diploma; Zorgtechnicus.

Zorgtechniek Limburg
Ren Hendrix, Directeur ZTL: “De ontwikkeling en erkenning van de nieuwe opleiding Zorgtechnicus was een van de belangrijkste doelstellingen van Zorgtechniek Limburg. Dankzij de inspanningen en het doorzettingsvermogen van de medewerkers van ZTL, evenals van vakdocenten en ontwikkelaars, die deze opleiding hebben vormgegeven, hebben we dit mooie resultaat behaald.”
Medireva
Henny Hutzemakers, directeur Medireva: “Mijn wens is een opleiding die studenten aflevert die meteen aan de slag kunnen als zorgtechnicus. Daarvoor hebben zij gedegen kennis nodig over domotica, rolstoeltechniek en op paramedisch gebied. Daarnaast moeten zij op de hoogte zijn van relevante wet- en regelgeving. We werken daarvoor graag samen met ZTL, omdat we geloven in deze toekomstgerichte opleiding waarbij zorg en techniek niet zonder elkaar kunnen. Daarom is de erkenning van deze opleiding ook van groot belang voor ons en vele andere partijen in de markt.”
De opleiding
De opleiding Zorgtechnicus speelt in op de huidige marktontwikkelingen. De opleiding is met name gericht op techniekaspecten en bevat daarnaast medische- en sociaal-communicatieve vakken zodat de Zorgtechnicus ook de taal van de zorg spreekt. Technologische oplossingen doen, mede ingegeven door de marktontwikkelingen, steeds meer hun intrede in de zorg- en welzijnssector, bijvoorbeeld om cliënten in staat te stellen langer zelfstandig te kunnen blijven wonen.
De opleiding Zorgtechnicus leidt toekomstige werknemers op om binnen de sector zorg en het bedrijfsleven aan de slag te gaan met technologische oplossingen. De baankansen voor studenten met deze opleiding zijn goed. Een woordvoerster van het UWV voert hier meerdere redenen voor aan; de werkgelegenheid in de zorg neemt toe als gevolg van de vergrijzing en in de zorg is er sprake van een verdergaande ‘technologisering’.