Limburg samen met Brabant aan kop met bouw distributiecentra

In Limburg en Brabant verrijzen in recordtempo de meeste XXL-distributiecentra. De afgelopen drie jaar zijn er in de twee provincies 28 mega-distributiecentra gebouwd. Dat meldt logistiek.nl .

De komende jaren wordt een verdere groei van het aantal ‘big boxes’ in Nederland, blijkt uit een  onderzoek van Buck Consultants International. Onder meer Action bouwde in Echt een groot distributiecentrum. Ook Arvato in Gennep en PVH in Venlo zijn grote distributiecentra. Op dit moment wordt bij Born gebouwd aan het grootste distributiecentrum van Nederland, pal naast de A2. Hier wordt nog naar een huurder gezocht.

 

Belangrijke drijfveren bij de realisatie van deze mega-distributiecentra zijn volgens René Buck, directeur Buck Consultants International, schaalvoordelen, zodat de nieuwste technologieën kunnen worden ingezet, efficiëntere inzet van personeel en het combineren van leveringen.

Uit de inventarisatie van het adviesbureau uit Nijmegen blijkt dat de corridor Rotterdam-Brabant-Limburg favoriet is als vestigingsplaats voor XXL-distributiecentra. Maurice Kuipers, senior adviseur bij Buck Consultants: “Noord-Brabant doet het met een marktaandeel van 46 procent het beste, gevolgd door Limburg met 25 procent en Zuid-Holland met 18 procent.

Voorlopig komt aan de groei in deze sector nog geen einde. Halverwege dit jaar zijn investeringen in elf nieuwe XXL-complexen aangekondigd, bijna het dubbele van twee jaar, constateert Buck.