Limburgers Huub en Wil Lenders uitgeroepen tot Portugees wijnproducent van het jaar

Op de Quinta da Portela, in het hart van Portugal, maken zij sinds 1989 de Bonjardim wijnen. In de Portugese jury waren de ministeries van Landbouw, Milieu, Plattelandsontwikkeling en Zee vertegenwoordigd, als ook de nationale landbouwfederatie, de distributeursvereniging, de universiteit en landbouwhogeschool van Lissabon, de CEO’s van Intermarché Portugal en milieudefensie. Het doel van de wedstrijd is Portugese hoogwaardige, duurzame en innovatieve producten met respect voor tradities in de schijnwerpers te zetten.

Met hun biologische wijnen wonnen Huub en Wil al diverse prijzen op internationale wijnbeurzen. Toch geven ze toe dat het wel heel bijzonder is om zo’n grote Portugese prijs te winnen: “Eindelijk ontvangen we Portugese erkenning voor onze jarenlange inzet voor het milieu, de plaatselijke economie en de mensen om ons heen.” De Intermarché prijs draagt ook bij aan de naamsbekendheid; afgelopen maand werd het Intermarché nominatiefilmpje over Bonjardim dagelijks op de Portugese televisie getoond.

Door op natuurlijke wijze te produceren, creëren Huub en Wil unieke wijnen. Wilde gisten, de specifieke grondsoort, het microklimaat en de vergisting in open granieten bakken bepalen de unieke smaak van de Bonjardim wijnen. Bonjardim staat niet alleen voor hoge kwaliteit, maar ook voor duurzaamheid: de biologische wijnboerderij gebruikt geen bestrijdingsmiddelen, produceert groene stroom en ondersteunt de plaatselijke economie. Verder is het de bakermat van Stichting Best Practice Price (BPP), een prijsmodel dat, naast de marktprijs, de maatschappelijke kosten berekent. Ondernemen, duurzaamheid en kwaliteit gaan hand in hand op de Quinta da Portela.

Albergue do Bonjardim ligt in het dorpje Nesperal, het geografische midden van Portugal, op ongeveer 180 km van Lissabon en Porto.

Bekijk hier de nominatiefilm over Bonjardim.