Limburgse werknemers die dialect spreken verdienen 5 tot 15% minder loon

Die conclusie is opmerkelijk volgens de professor – zelf opgegroeid met het dialect van Goeree-Overflakkee. Zo’n veertig procent van de Nederlanders is opgevoed met een dialect. Maar onderzoek naar de economische impact daarvan was nog nooit gedaan, aldus Van Ours.

Mensen die dialect praten verdienen 5 tot 15 procent minder dan degenen die Standaardnederlands (het vroegere Algemeen Beschaafd Nederlands of Algemeen Nederlands) spreken. Dat geldt zeker voor mannen, hogeropgeleiden en mensen uit de verste ‘uithoeken’ van het land. Dialect is de enige oorzaak die de wetenschapper kon vinden voor het lagere salaris, verklaart hij. “De verschillen komen niet door bijvoorbeeld leeftijd, opleidingsniveau of waar iemand woont: in de stad of op het platteland.”

Limburgse tongval
Worden mensen gediscrimineerd op basis van hun uitspraak? Dat zou kunnen, zegt Van Ours. “Een andere verklaring kan zijn dat ze minder productief zijn. Een klantenservicemedewerker met een zwaar Limburgse tongval kan zich lastiger verstaanbaar maken dan een collega die ABN spreekt.”

Vooroordelen over mensen die ‘plat’ praten spelen waarschijnlijk een rol, zegt Gerbert Kraaykamp, hoogleraar sociologie aan de Radboud Universiteit Nijmegen. Hij concludeerde eerder al dat mensen die zijn opgevoed met een dialect, het minder ver schoppen in hun werk en op school. “Anderen beschouwen mensen met een dialect als minder slim en ontwikkeld, als boeren. Zulke vooroordelen zitten ook in het hoofd bij managers die over salarissen beslissen.”

Is het beter om kinderen niet met een dialect op te voeden? Die conclusies willen de wetenschappers niet trekken. “Maar als je wilt dat je kind het later ver schopt, is een tweetalige opvoeding heel belangrijk”, zegt Kraaykamp. “Thuis kun je gerust dialect spreken, maar leer je kind aan dat het in een andere context beter is om Nederlands te spreken.”

Een dialect spreken naast zuiver Nederlands kan ook juist een pré zijn, is de ervaring van recruiter Ramon de Meijer. “Een arts in Maastricht die ook Limburgs spreekt, wint eerder het vertrouwen van patiënten.”