Limburgse wijn krijgt beschermde status

Naast bepaalde soorten Nederlandse kaas en aardappelen is de kans groot dat ook Limburgse wijn de status beschermde oorsprongsbenaming (BOB) krijgt. Dat meldt het AD.

Harry Vorselen van Wijngoed Thorn vertelt in de krant dat hij met spanning wacht op de publicatie van het besluit. Ook geeft hij aan dat het bijzondere van dit label is dat het grensoverschrijdend is. Zowel Belgisch als Nederlands Limburgse wijnboeren hebben de aanvraag in 2011 ingediend bij de Europese Unie. “Het droge microklimaat, de Maas en de klei en grindlagen in de bodem hebben allemaal invloed. Samen zorgen ze voor een bijzondere wijn.”

Volgens het AD is de verwachting dat de Europese Unie binnen een maand de BOB voor de Limburgse wijnen officieel zal bekrachtigen via het Publicatieblad van de Europese Unie. Vanaf dat moment mag de beschermde oorsprongsbenaming op de etiketten worden gezet. De Limburgse wijn treedt dan in de voetsporen van champagne, cava en prosecco.