VVD-Kamerleden Chantal Nijkerken-de Haan uit Schinveld en Arno Rutte uit Groningen waren eerder deze week op bezoek bij LLTB-lid Giel Hermans uit Kessel. Tijdens deze ontmoeting werd gesproken over criminaliteit in het Limburgse buitengebied, een probleem dat bij zowel LLTB als Ondernemend Limburg hoge prioriteit heeft.

Hermans deelde zijn grote zorgen over de ontwikkelingen op het gebied van hennepteelt tussen mais. LLTB-lid Jeanne Hesen uit Kessel-Eik vertelde over de ontwikkelingen op het gebied van diefstal van gps-systemen. Iets wat hand over hand toeneemt. Hesen gaf duidelijk aan dat de nodige stappen nodig zijn om de “overlast van ongenode gasten” terug te dringen. Naast de twee Tweede Kamerleden waren ook burgemeester Wilma Delissen-van Tongerlo van de gemeente Peel en Maas, fractievoorzitter Herman Nijskens van VVD Limburg en enkele VVD-raadsleden uit Peel en Maas aanwezig. Vanuit de LLTB was voorzitter Léon Faassen, voorzitter van de LLTB-regio Noord-Limburg Pieter Lucassen en bestuurslid van diezelfde regio Hans Lansbergen aanwezig. Naast diefstal van gps-systemen en hennepteelt tussen de mais werd er gesproken over diefstal van landbouwvoertuigen, dieseldiefstal, het dumpen van drugsafval en ondermijning.

De LLTB-bestuurders gaven meermaals aan dat er daadkracht nodig is om de problematiek aan te pakken. “Het kan niet zo zijn dat Kamerleden enerzijds zeggen dat de criminaliteit in het buitengebied moet worden aangepakt, maar dat er anderzijds te weinig middelen en mankracht wordt vrijgemaakt om het aan te pakken”, aldus Faassen. “Zo worden de problemen natuurlijk niet opgelost.”