LLTB-voorzitter Léon Faassen: “Hennepreactie minister Blok raakt kant noch wal’

De Limburgse Land- en Tuinbouwbond (LLTB) heeft met grote teleurstelling kennis genomen van de eerste reactie van minister Blok van Veiligheid en Justitie op Kamervragen van de PVV over de drone-aanpak in het Limburgse anti-hennepproject. De minister zegt in zijn reactie dat de hennepproblematiek op Limburgse boerenakkers ‘zeer gering’ is.

“Ik ben inmiddels wel wat gewend, maar deze reactie raakt echt kant noch wal”, zegt LLTB-voorzitter Léon Faassen. “Elk jaar weer worden er duizenden hennepplanten gevonden tussen de maïs. Minister Blok noemt dat aantal ‘zeer gering’ en dat vind ik echt een bizarre opmerking. In 2009 bijvoorbeeld, werden er 43.000 hennepplanten gevonden en vernietigd. We praten dan over een straatwaarde van ruim 43 miljoen euro, want elke oogstrijpe plant levert 1.000 euro op. Dat is in mijn ogen niet ‘zeer gering’, maar zeer ernstig.”

Schriftelijke vragen
PVV-Kamerleden Dion Graus en Lilian Helder hadden schriftelijke vragen gesteld over het verdwijnen van de hennepvluchten, naar aanleiding van het nieuws dat de LLTB zelf gaat controleren op het stiekem telen van hennep tussen de mais. Graus en Helder vinden dat agrariërs niet op mogen draaien voor taken die een verantwoordelijkheid zijn van de politie en ze drongen er op aan dat controle vanuit de lucht weer gaan plaatsvinden. In zijn antwoord aan Graus en Helder schrijft minister Blok dat het aantal wietplantages dat met helikoptervluchten werd opgespoord ‘zeer gering’ is en dat daarom is besloten te stoppen met deze controles.

CDA-Kamerleden Madeleine van Toorenburg en Jaco Geurts hadden hierover ook aan de bel getrokken. Zij vroegen een debat aan en kregen daarvoor net genoeg steun van PVV en SGP. Van Toorenburg en Geurt vinden het is absurd dat boeren zelf drones moeten inzetten om de hennepmaffia te ontmaskeren. Het debat in de Tweede Kamer vindt plaats na het zomerreces.

Crimineel misbruik
Verder stelt minister Blok in zijn reactie dat burgers en het bedrijfsleven ook een eigen verantwoordelijkheid hebben om hun eigendommen te beschermen tegen ‘crimineel misbruik’. Faassen: “Dus dat zou betekenen dat agrariërs elke dag door hun metershoge maisplanten moeten wandelen op zoek naar hennep? Dat is niet te doen. We hadden gehoopt op medewerking van de minister, maar helaas hoeven we daar niet op te rekenen. Hopelijk kunnen CDA, PVV, SGP en andere partijen de minister nog op het juiste spoor zetten. Het is de hoogste tijd om wakker te worden.”

LLTB-leden kunnen blijven rekenen op hulp van de belangenbehartiger. De geplande dronevluchten van de LLTB gaan gewoon door. Faassen: “Een veilig platteland is voor de LLTB wél topprioriteit.”