LLTB-voorzitter Léon Faassen: “We moeten afrekenen met foute bedrijven”

In zijn openingswoord van het jaarlijkse congres voor leden van de Limburgse Land- en Tuinbouwbond (LLTB) haalt voorzitter Léon Faassen nogmaals keihard uit naar fraudeurs in de mestsector. “Een klein deel van de mestbedrijven verpest het nu voor de overgrote meerderheid van de agrarische sector. Dat is onverteerbaar!”.

Ruim 500 boeren, tuinders en Limburgse politici waren aanwezig op het congres met dit jaar het thema ‘Innovatie, the future is now’. “Fraude wordt uitgebannen’, zei Faassen in een bomvolle zaal. “Er moet een mentaliteitsverandering komen met daarbij ander gedrag. Wat mij betreft komt er een zerotolerancebeleid tegen fraudeurs en bedrijven die geen rekening houden met wetten. De sector moet zich daarvan distantiëren. Daar willen wij niets, maar dan ook niets mee te maken hebben.”

Geen toekomst voor fraudeurs
Faassen zei dat voor fraudeurs geen toekomst meer is. “Het gaat hier niet alleen om bedrijven in de primaire sector, maar ook om andere bedrijfstakken in het agrocomplex. Transportbedrijven, loonbedrijven, maar ook adviesbureaus. Als we een schone sector willen, moeten we afrekenen met foute bedrijven. Zo willen we vanuit de LLTB een gedragscode introduceren. Binnen twee weken moeten we met voorstellen komen bij minister Schouten van het ministerie van Landbouw, Natuur en Voedselkwaliteit.”