Eind 2017 startte Maastricht Bereikbaar een proef met elektrische cargo bikes. Ondertussen is gebleken dat de e-cargo bike in de binnenstad een prima alternatief is voor het bestelvervoer.

Ondernemers konden een bedrag voor de aanschaf van een elektrische cargo bike vergoed krijgen door Maastricht Bereikbaar, als zij zes maanden meewerkten aan monitoring en evaluatie van het gebruik ervan en een bestelbus of personenauto lieten staan. Aan deze proef deden vier zeer diverse ondernemingen uit Maastricht mee: kapper aan huis HairVisit, Blanche Dael koffiebranderij & theepakkerij, evenementenbureau PP Events en studentenservicebedrijf Jules.

“De elektrische cargo bike zetten we in voor het bezorgen van pakketten en klein meubilair, klusjes, reparaties en voor schoonmakers,” vertelt Tim Gielen van Jules. “We hebben al een hybride auto. Een extra vervoermiddel erbij mag niet slechter voor het milieu zijn dan elektrisch rijden. Onze auto staat steeds vaker stil. We realiseren ons nu nog meer hoe inefficiënt de auto is.”

Noël Wilmes van HairVisit: “Voorheen ging ik altijd met een personenauto. Ik neem knipspullen, föhn, soms een kinderstoel en een assortiment aan kleuren mee. En zelfs een mobiele wastafel. Dit is te veel voor een gewone fiets en het past goed in de e-cargo bike.”

“Ik treed op als clown en lever ballonnen vanuit mijn eigen bedrijf aan huis. Ik heb de Urban Arrow e-cargo bike veel gebruikt, ook voor woon-werkverkeer bij de baan die ik naast mijn eigen bedrijf heb”, legt Peter van Helvert van PP Events uit. “Vooral voor klussen in de binnenstad is het erg gemakkelijk. Ik heb besloten de bestelauto te verkopen, die was echt overbodig. Je moet omdenken als bedrijf. Niet automatisch de auto pakken, maar je afvragen: kan het ook op een andere manier?”

Charles Ubachs van Blanche Dael: “Wij gebruiken de e-cargo bike (Urban Arrow) voor een dagelijkse rit tussen de koffiebranderij & theepakkerij, het kantoor van Blanche Dael en onze winkel aan de Wolfstraat. Ook nu de proef is afgelopen, blijven we met de e-cargo bike fietsen. Ik zie meer van de omgeving, het geeft mij een vrij gevoel. Ik hoef niet meer extra te gaan sporten in het weekend. Ik spaar ongeveer 400 euro per jaar aan parkeergeld uit met de elektrische bakfiets. Sinds ik fiets heb ik voor het eerst in 10 jaar geen behandeling van de fysio nodig gehad aan mijn rug.”