Maastricht UMC+ en TU Eindhoven nemen microchirurgierobot in gebruik

Schermafbeelding 2016-02-25 om 14.09.18

Microsure, een gezamenlijke spin-off van het Maastricht UMC+ en de Technische Universiteit Eindhoven, is vanaf deze week zelfstandig. Het bedrijf is bijna klaar met de ontwikkeling van een operatierobot voor ingrepen met uiterste precisie. De robot, die wordt bestuurd door een chirurg, is geschikt voor hersteloperaties die met mensenhanden niet of nauwelijks mogelijk zijn. Over twee jaar moet het apparaat, ’s werelds eerste in zijn soort, klaar zijn om gebruikt te worden in operatiekamers.

Het eerste exemplaar van de operatierobot staat de komende twee jaar in het Maastricht UMC+ om voorzichtig en stapsgewijs aan te tonen dat het apparaat geschikt is voor ingrepen bij mensen. Tegelijkertijd werkt Microsure aan de benodigde Europese CE-markering. Het bedrijf kreeg in januari een lening van een kwart miljoen euro van technologiestichting STW voor de opstart van de onderneming. Deze week werd het bedrijf officieel opgericht en zijn de overeenkomsten met het Maastricht UMC+ en de TU Eindhoven getekend. Bij het bedrijf zijn zowel ingenieurs als chirurgen betrokken.

Vijf keer zo nauwkeurig

De armen van de robot worden altijd bestuurd door een chirurg, via twee joysticks. De robot voert de beweging van de handen van de chirurg ‘verkleind’ uit, waardoor de robot tot vijf keer zo nauwkeurig kan zijn. Bovendien filtert de robot alle trillingen van de mensenhand eruit, wat ook bijdraagt aan de precisie.

Zenuwbanen hechten

De robot is vooral bedoeld voor reconstructieve chirurgie. Daarbij wordt weefsel ergens in het lichaam weggehaald om op een andere plek iets te herstellen. De operaties om bloedvaten en zenuwbanen te hechten aan nieuw weefsel eisen zoveel precisie dat slechts een klein deel van de chirurgen zulke operaties kan uitvoeren. Dat komt doordat de menselijke hand van de chirurg beperkt is in precisie van bewegen. De robot kan helpen om deze nauwkeurige bewegingen gemakkelijker en beter te maken. Ook zorgt de robot voor meer comfort voor de arts, doordat de arts niet meer over de patiënt gebogen hoeft te staan, maar rustig kan zitten. Raimondo Cau, chief technology officer van Microsure: “Doordat de precisie van de chirurg zo ondersteund wordt, kunnen er mogelijk zelfs operaties gedaan worden die tot nu toe niet mogelijk waren.”

Oorzaak aanpakken

De eerste focus van Microsure ligt op het aanpakken van lymfoedeem. Daar krijgen relatief veel borstkankerpatiënten mee te maken, doordat de lymfeknopen in de oksel soms uitzaaiingen hebben. Die worden dan operatief verwijderd, waardoor vocht zich ophoopt op ongewenste plekken. “Nu worden vaak alleen de symptomen bestreden, maar met de operatierobot kunnen we de verbinding van de kleine vaatjes herstellen, en dan pak je de oorzaak van het probleem aan”, vertelt Cau. “Maar er zijn nog veel meer operaties mogelijk die we willen gaan doen, bijvoorbeeld op het gebied van de urologie, vaatchirurgie, plastische chirurgie en neurologie.”

Enthousiasme

Raimondo Cau promoveerde twee jaar geleden aan de TU/e op het prototype dat hij ontwikkelde voor de chirurgierobot. Zijn promotietraject vloeide voort uit de eerdere vraag vanuit het Maastricht UMC+ aan de TU/e om een microchirurgierobot te ontwikkelen. Cau keek hiervoor naar veel operaties en sprak uitgebreid met microchirurgen. Het prototype is inmiddels door veel chirurgen uitgeprobeerd en leidt tot enthousiaste reacties. René van der Hulst, plastisch chirurg bij het Maastricht UMC+: ”Het verder ontwikkelen van deze techniek kan revolutionaire gevolgen hebben voor de plastische chirurgie.”

 

Maastricht UMC+

Het Maastricht Universitair Medisch Centrum+ onderscheidt zich nationaal en internationaal door de focus op preventie. Dus niet alleen gezondheidsherstel, maar ook gezondheidsbehoud én gezondheidsbevordering. Kerntaken zijn – naast topklinische en topreferente patiëntenzorg – wetenschappelijk onderzoek en onderwijs/ opleiding. Het Maastricht UMC+ kenmerkt zich daarbij door de multidisciplinaire en probleemgestuurde aanpak. Het Maastrichtse academisch ziekenhuis heeft 715 bedden, circa 7000 medewerkers en 4000 studenten. Maastricht UMC+ is aangesloten bij de NFU, de Nederlandse Federatie van Universitair Medische Centra (zie ook: www.nfu.nl). Meer informatie op www.mumc.nl, www.brightlands.com, www.mumc.tv, www.maastrichtuniversity.nl
Health Foundation Limburg is de stichting die fondsen werft voor wetenschappelijk onderzoek van Maastricht UMC+:  www.hfl.nl