Marc Hermans van mislukt Paydutch ziet hoe Marktplaats na elf jaar zijn innovatie overneemt

 

Een opmerkelijk bericht op Linkedin van Marc Hermans, bedenker van een innovatief betaalsysteem – Paydutch – waarbij koper en verkoper verzekerd waren van betaling en van ontvangst van de spullen. Hermans dacht het concept elf jaar geleden uit, maar wist het niet te slijten. Nu ziet hij hoe Marktplaats precies de kern van zijn idee heeft overgenomen, elf jaar na dato.

Uit zijn bericht op Linkedin:

Limburgse payment innovatie pas na 11 jaar overgenomen

Marktplaats lanceert iDEAL betalingen op haar platform. In 2007 won ik de nationale ICT Innovatieaward met PayDutch; een escrow service speciaal voor Marktplaats met iDEAL betalingen via een derdengeldrekening tussen koper en verkoper (zelfs een NL octrooi op gekregen!). Ondanks deze prijs en vele positieve reviews van o.a. de Consumentenbond wilde Marktplaats/Ebay in 2007 helaas niet met ons samenwerken. Indien consumenten al vanaf 2007 hun Marktplaats transacties via de veilige PayDutch systematiek hadden kunnen afwikkelen was de veel voorkomende voorschotfraude (koper vooruit laten betalen en goederen vervolgens niet opsturen) onmogelijk geweest. Wij zijn helaas in 2010 noodgedwongen moeten stoppen met onze escrow dienstverlening en nu gaat Marktplaats exact dat doen wat wij al 11 jaar geleden hebben bedacht, gebouwd, gelanceerd en aan hen voorgesteld, namelijk iDEAL betalingen faciliteren tussen 2 consumenten. I Daarbij hadden we in PayDutch destijds ook al een super online geschillen oplossing geïntegreerd in onze dienst. Ben benieuwd wanneer dat element van ons idee nog wordt gekopieerd.

Bezoekers op Linkedin prijzen Hermans om zijn vooruitziende blik en vragen hem wat hij hier nu van heeft geleerd. Zijn antwoord:

Ik heb als jurist mijn creativiteit kunnen inzetten voor het ontwikkelen van innovaties. Ik heb ervaren dat niet het idee of de techniek doorslaggevend is voor succes, maar de distributieslagkracht bij de uitrol het belangrijkste element is voor het welslagen van een fintech innovatie. Ik heb het in ieder geval geprobeerd om met escrow services het spel te veranderen, maar dat bleek niet gemakkelijk.