Meer dan 100 Amerikaanse bedrijven in Zuid-Limburg

Op 8 november vinden misschien wel de spannendste Amerikaanse verkiezingen ooit plaats, meldt het platform. De VS en Nederland hebben van oudsher sterke (economische) banden en dat geldt ook voor Zuid-Limburg en de VS. In Zuid-Limburg zijn meer dan 100 Amerikaanse bedrijven gevestigd. Ze hebben hier een R&D-vestiging, distributiecentrum, productielocatie, saleskantoor of service centrum. De bedrijven variëren van start-up tot vestiging van een multinational en zijn actief in uiteenlopende sectoren, met een sterke vertegenwoordiging in Life Sciences & Health/Medtech en Chemicals.

Een paar voorbeelden van Amerikaanse bedrijven die zich in Zuid-Limburg hebben gevestigd zijn:

Tredegar Film Products
Tredegar is een Amerikaanse multinational. Het hoofdkantoor is gevestigd in North Chesterfield, Virginia. In Kerkrade bevindt zich een productielocatie. Tredegar Kerkrade produceert geperforeerde en elastische folies die aan een kant vocht doorlatend is. De folie wordt gebruikt in persoonlijke hygiëne-producten zoals luiers en maandverband.

Nestegg Biotech
Start-up Nestegg Biotech (Huntsville, Alabama) bedenkt innovatieve oplossingen voor biomedische en biomechanische problemen. Het bedrijf legt zich onder meer toe op het 3D-printen van ‘menselijk weefsel’ voor gebruik in laboratoria om op die manier de kosten van de ontwikkeling van nieuwe medicijnen flink te drukken. De start-up was in 2015 een van de elf deelnemers aan de Startupbootcamp Smart Materials (Geleen).

Medtronic
Medtronic is ’s werelds grootste bedrijf op het gebied van medische technologie. Medtronic is gespecialiseerd in de behandeling van hart- en vaatziekten, de ziekte van Parkinson en andere bewegingsstoornissen, incontinentie, dwangstoornissen, osteoporose, pijnbestrijding en diabetes. In Heerlen is de Nederlandse verkooporganisatie gevestigd evenals Medtronic’s grootste (30.000 m2) en meest geïntegreerde distributiecentrum ter wereld. Kerkrade huisvest Medtronic CardioVascular Operations, de Europese productiefaciliteit voor perfusiesystemen. In Maastricht bevindt zich Bakken Research Center waar omvangrijke klinische producttrials plaatsvinden. Hier bevindt zich tevens het Benelux Therapy & Procedure Center, waar zorgprofessionals en technici geavanceerde simulatortraining krijgen.

Asbury Graphite & Carbons
In de fabriek van Asbury (Asbury, New Yersey) in de Beatrixhaven in Maastricht, worden koolstof en grafiet verwerkt tot poeder. Grafiet is een hittebestendig materiaal van koolstof, dat extreem sterk is. Grafiet is de grondstof is voor grafeen, dat wel het ‘materiaal van de toekomst’ wordt genoemd. Het is extreem sterk, flexibel, biologisch afbreekbaar en een extreem snelle geleider. Het bedrijf in Maastricht is Ashbury’s eerste Europese grafietfabriek.

Boston Scientific
Boston Scientific (Marlborough, Massachusetts) is wereldwijd de grootste producent van medische apparatuur die zich richt op minimaal invasieve geneeskunde. Producten van Boston Scientific bieden vaak een alternatief voor een chirurgische ingreep. Boston Scientific heeft twee vestigingen in Zuid-Limburg. In Maastricht zijn verschillende ondersteunende functies gevestigd. In Kerkrade bevindt zich het internationale distributiecentrum, waar meer dan 200 mensen werken.

FP International
FP International (Fremont, Californië) produceert innovatieve, beschermende verpakkingsproducten. Het bedrijf is marktleider op het gebied van eco-vriendelijke verpakkingen. Het bedrijf heeft patent op de ‘8’-vormige luchtkussentjes, die praktisch 100% afbreekbaar zijn. Deze worden onder meer in Heerlen geproduceerd.

University Games
University Games Europe B.V. in Beek ontwikkelt educatieve spelletjes en speelgoed voor met name de Benelux, Frankrijk en Duitsland. Het moederbedrijf is gevestigd in San Francisco. Het bedrijf sleepte internationaal al talloze nominaties en prijzen in de wacht.

3M
Elke 3 minuten koopt iemand ergens ter wereld ten minste één 3M product. De Post-it® Notes memoblaadjes zijn misschien wel het bekendste 3M product dat dagelijks wordt gebruikt. Dat 3M (St. Paul, Minnesota) innovaties in talrijke sectoren op zijn naam heeft staan, is minder bekend. Het bedrijf heeft ruim 25.000 patenten op zijn naam staan. In Kerkrade is een productielocatie voor de vervaardiging van kunststofgrondstoffen.

Brand Energy & Infrastructure Services
Brand Energy & Infrastructure Services (Chicago, Illinois) is actief in 30 landen en is toonaangevend als dienstverlener in de industrie en bouw. BRAND is al decennia lang een gerenommeerde partner voor onder meer isolatie, access (steigerbouw, hoogwerkers, hefsteigers), tracing, fireproofing en offshore services. Het hoofdkantoor is gevestigd in Chicago. In Nederland heeft Brand 6 vestigingen, waarvan een in Elsloo.