MGG Group (Tegelen) naar 1.600 medewerkers door overname Eurotech Group (Venlo)

Aluminiumgieterij MGG Group uit Tegelen, die componenten maakt voor gebruik in de autosector, neemt de Venlose branchegenoot Eurotech Group over.

Door de krachtenbundeling ontstaat een maakbedrijf met een jaaromzet van 250 miljoen euro. In de nieuwe opzet heeft MGG acht vestigingen, verspreid over vier landen. Vorig jaar had het bedrijf een omzet van 110 miljoen euro. MGG voert een actief overnamebeleid sinds het een jaar geleden investeerder Parcom Capital aan boord haalde. Het bedrijf groeit hierdoor naar 1.600 werknemers.

De nieuwe combinatie claimt Europees marktleider te zijn in het maken van complexe aluminium componenten op basis van zandgieten. Volgens algemeen directeur Bart-Jan van den Boogaart van MGG gebruiken beide bedrijven diezelfde zandgiettechniek. “Maar is er nauwelijks overlap in klanten. De overname heeft vooralsnog geen gevolgen voor de werkgelegenheid en het aantal vestigingen. Daar gaan we de komende tijd rustig naar kijken.”

Spuitgieten of zandgieten
Bij de productie van aluminium onderdelen zijn er grofweg twee technieken dominant: spuitgieten en zandgieten. De laatste techniek, die minder wordt toegepast dan spuitgieten, is het specialisme van MGG en Eurotech. Zij kunnen daarmee alle vormen van mallen maken, al liggen de productiekosten hoger dan bij spuitgieten. MGG werkt veel voor Europese autofabrikanten, terwijl Eurotech zich richt op de medische sector en de robotica-industrie.

Eurotech heeft productievestigingen in Venlo, Tsjechië en Duitsland en is kleiner dan het nieuwe moederbedrijf MGG. De belangrijkste afzetmarkten van Eurotech zijn Duitsland, het Verenigd Koninkrijk en Turkije. De onderneming zette vorig jaar 70 miljoen euro om. Oprichter van Eurotech is Wim Noorman (57), die tegenwoordig commissaris is bij het bedrijf. In 2013 nam investeringsmaatschappij Fields Group een meerderheidsbelang in de gieterij. Fields Group verkoopt zijn aandelenpakket aan Parcom Capital. De huidige directeur van Eurotech is Eric Lamkin (58) die ook al mede-eigenaar was van de gieterij. De ceo blijft voorlopig medeverantwoordelijk voor de aansturing van de Eurotech bedrijven. Hij houdt een klein aandelenpakket in de nieuwe opzet.

Tweede aankoop
Voor MGG is het al de tweede aankoop in korte tijd. In december 2017 nam de onderneming ook al een CSA Herzogenburg uit Oostenrijk over. Ook dat is een aluminium gieterij, met een jaaromzet van 40 miljoen euro.

Gieterij MGG is vlak na de oorlog opgericht door zakenfamilie Giesen die in de jaren zeventig weer uit het bedrijf stapte. Daarna was de onderneming een periode in handen van een groep particuliere beleggers. Ook regionale ontwikkelingsmaatschappij Liof hield een belang.

Een jaar geleden stapte Parcom Capital in het bedrijf. De investeerder verwierf een meerderheid van de aandelen voor 90 miljoen euro. Naast Parcom, dat eind 2015 is afgesplitst van verzekeraar Nationale Nederlanden, participeren ook enkele directeuren van MGG in de onderneming en enkele andere kleine aandeelhouders.