MKB Sectorplan Limburg was een van de eerste regionale sectorplannen dat voorkwam uit het landelijke programma Cofinanciering sectorplannen. Een initiatief van voormalig minister Asscher. Het ministerie van Sociale Zaken en Werkgelegenheid leverde een financiƫle bijdrage ruim 1,3 miljoen euro. Naast het Rijk droeg ook de Provincie Limburg en het bedrijfsleven eenzelfde bedrag bij. In totaal nemen tien partners deel aan het Limburgse sectorplan: Stichting MKB Sectorplan Limburg, MKB-Limburg, Provincie Limburg, FNV, Koninklijke Metaalunie district Limburg, Kenniscentrum VOC, Kenniscentrum Kenteq, Citaverde College, UWV Noord- en Midden-Limburg en UWV Zuid-Limburg.

Doel van het sectorplan is om minimaal 425 personen in het mkb die met ontslag bedreigd worden of werkloos zijn te herplaatsen, en waar nodig bij- of om te scholen naar kansrijke beroepen in het mkb in Limburg. Het sectorplan brengt vraag en aanbod bij deelnemende mkb-bedrijven in kaart om zo medewerkers die met ontslag bedreigd worden te herplaatsen in kansrijke beroepen bij nieuwe werkgevers. Zo worden twee problemen tegelijkertijd opgelost; een dreigende werkloosheid en niet ingevulde vacatures.

Vandaag werd bij Microz in Geleen de 250ste invulling van een vacature binnen het project gevierd. Microz richt zich op de ontwikkeling en fabricage van hoogwaardige voedingssupplementen. Melanie Tempelman is er als productiemedewerkster gestart op de capsuleerafdeling. Uit handen van de voorzitter van de Stichting MKB Sectorplan Limburg, Monique Princen, kreeg Melanie een bos bloemen.

“Dit project is echt heel belangrijk voor het mkb”, benadrukte Princen in een toespraak aan de aanwezigen. “Mkb-ers hebben in de zoektocht naar personeel niet de middelen zoals bijvoorbeeld een VDL Nedcar. Door de samenwerking tussen overheid, bedrijfsleven en onderwijs in dit project kunnen we het mkb een helpende hand bieden.”

Freek Cuypers, eigenaar van Microz, en werkgever van Melanie Tempelman, bevestigt de stelling van Monique Princen. “Mede dankzij het Sectorplan Limburg hebben we in de afgelopen tijd 14 medewerkers kunnen plaatsen. In samenwerking met het Citaverde College leiden we de nieuwe medewerkers op. Normaal gesproken werf je iemand die de kennis en kunde al in huis heeft. Want opleiden is duur. Het aanbod aan kandidaten wordt hierdoor ook vele malen kleiner. Door het Sectorplan wordt een deel van die opleiding gefinancierd en kun je de zoektocht naar nieuw personeel veel ruimer maken. Zo is bijvoorbeeld een bakker bij ons aan de slag gegaan.” Ook voor Frank van Osseforth van Osseforth Opleidingen is het project een geslaagd initiatief. Met de bijdrage van het MKB Sectorplan heeft hij al tien mensen een opleiding tot rijinstructeur aangeboden.

Het streven van MKB Sectorplan Limburg is om aan het einde van het project 425 vacatures te hebben ingevuld. Monique Princen: “We zijn inmiddels goed op weg, maar we zijn er nog niet, dus we gaan nog even door. De 425ste vacature gaan we in ieder geval invullen. En na afronding van het MKB Sectorplan project gaan we samen met onze partners verder om de problemen op de arbeidsmarkt aan te pakken.”