Miljoenenverlies voor zorginstelling Mondriaan (Heerlen)

De vergoedingsafspraken die Mondriaan voor 2015 met de verzekeraars had gemaakt, dekten de kosten van noodzakelijke zorg niet, stelt de raad van bestuur. Mondriaan blijkt duurdere zorg te hebben verleend dan was afgesproken met de zorgverzekeraars. Ook werden eerdere omzetten aangepast omdat er zorg was gedeclareerd die niet terecht was.

In een toelichting aan RTL laat de instelling weten dat ze op dit moment onderhandelt met de verzekeraars over een toekomstige reële vergoeding van de patiëntenzorg.

Door het verlies voldoet de zorginstelling niet meer aan finanancieringseisen van de huisbankier Rabobank. In 2014 boekte Mondriaan nog een minimale winst. Volgens Mondriaan levert dit niet direct problemen op. De Rabobank gedoogt de situatie. Wel verlaagt de bank de kredietlijn volgend jaar tot 12,5 miljoen euro. Mondriaan benut de kredietmogelijkheid nog niet, maar verwacht er volgend jaar wel gebruik van te moeten maken.

In 2015 daalde de omzet van Mondriaan met 4 procent tot 136 miljoen euro. Er werken ruim 2.000 mensen bij de instelling met het hoofdkantoor in Heerlen. Vanuit 45 lokaties in Limburg wordt jaarlijks zorg geboden aan meer dan 7.000 mensen.