Millennials kiezen voor balans


ILLUSTRATIE THINKSTOCK

Hub Martinussen van Innervate en Leo van Wersch van RSM bevestigen dat millennials zich gemiddeld genomen anders gedragen dan wat oudere medewerkers. Martinussen is directeur van ICT-dienstverlener
Innervate in Maastricht Aachen Airport. Registeraccountant Leo van Wersch is partner bij RSM, een accountants en belastingadviesorganisatie. „In de praktijk zie ik dat millennials een betere balans weten te vinden tussen zakelijk en privé”, vertelt Martinussen. „Toen ikzelf begon, knalden we gewoon door en hielden we niet genoeg rekening met het thuisfront. Dat doen die millennials dus beter!”

Een ICT-bedrijf zoals Innervate heeft millenials gewoonweg nodig. Niet alleen vanwege hun actuele kennis, maar vooral ook omdat ze met vernieuwende methodes werken die in een snel digitaliserende tijd uitstekend werken. Soms gaan ze bijvoorbeeld gewoon samen in een hok zitten en komen niet tevoorschijn zolang er geen oplossing is. Denk bijvoorbeeld aan hackatons, waar softwareontwikkelaars binnen een paar dagen een werkend product ontwikkelen. Millenials doen dat soort dingen zonder angst voor mislukkingen. Ze spreken sowieso liever over experimenten, want ze leren van elk project wel iets. En juist dat leerproces spreekt ze zo aan! „Besef ook dat de continuïteit van je bedrijf in gevaar als je teveel vergrijst, want dan is er over een jaar of tien niemand meer over”, aldus Martinussen. Bij ons krijgen jongeren alle ruimte en geven we ze de kans om thuis te werken en zich via trainingen verder te ontwikkelen.” Hij voegt hier aan toe dat ‘met senioriteit natuurlijk helemaal niks mis is. „Zelf ben ik natuurlijk, weliswaar op een haar na, ook geen millennial meer”, grapt de 51-jarige ondernemer. „Wij koesteren bij Innervate ook onze 34-plus medewerkers, want die kijken verder dan hun neus lang is, zijn strategisch sterk, hebben ervaring en meer inlevingsvermogen en kunnen jongeren uitstekend coachen. Een gemengd team is dus ideaal: het draait allemaal om balans!”

Leo van Wersch, partner van RSM Accountants, bevestigt die visie. „In onze tak van sport, de accountancy, heb je naast ervaren medewerkers natuurlijk ook nieuwe jonge mensen nodig. Een grote kracht van millennials is dat ze al vanaf kindsbeen aan bezig zijn met ICT. In mijn generatie was kennis nog macht, maar de jonge generatie heeft er geen moeite mee om kennis te delen. Als accountants ontwikkelen wij vele nieuwe specialisaties. We zijn onder andere druk bezig met privacy en datalekken, het ontwikkelen van dashboards op maat voor ondernemers en big data analyse. Dat lukt simpelweg niet zonder een aantal jonge nieuwkomers met een frisse ICT-bril. We kijken kortom al lang niet meer alleen meer naar het verleden, maar vooral ook naar de toekomst. Daarbij zijn nieuwe types, jong en oud, van harte welkom. Want uiteindelijk levert de kruisbestuiving tussen verschillende leeftijden, mannen en vrouwen en gevarieerde persoonlijkheden de meeste dynamiek op in je organisatie. Wij zijn onlangs begonnen – en zijn ervan overtuigd dat het in de nabije toekomst een verdere vlucht zal nemen – om naast traditionele accountants en belastingadviseurs ook medewerkers met andere opleidingen zoals ICT of risk management aan te nemen. Dat is voor de accountancywereld een grote, maar ook noodzakelijke stap!”