Minister Asscher noemt handelswijze Venloos transportbedrijf 'walgelijk'

Twee Roemeense vrachtwagenchauffeurs staan al sinds vorige week vrijdag vast op een parkeerterrein in Battice, nabij Luik, omdat hun Nederlandse werkgever weigert de boete van 1.800 euro te betalen die hem door de Belgische verkeerspolitie is opgelegd. Hij zou zijn medewerkers verplichten te lang door te rijden en te bivakkeren in hun cabine.

De werkgever, Martin Wismans uit Venlo, is eerder in Nederland vervolgd omdat hij chauffeurs zou ronselen uit het buitenland en hen vervolgens zou laten werken tegen erg lage lonen. In dit eerdere geval ging het om Filipijnse chauffeurs.

Wismans zegt donderdagavond zelf aan de telefoon ‘van helemaal niks te weten’. “Ik weet niet waar je het over hebt hoor. En ik wil er ook niks mee te maken hebben.” De FNV, die het Limburgse transportbedrijf al langer in de gaten houdt, vindt dit een opmerkelijke reactie.

De twee Roemenen besloten vorige week vrijdag in staking te gaan en verblijven sindsdien in hun vrachtwagen op het parkeerterrein van Battice. Ze krijgen eten en drinken van de Belgen, en weigeren terug te keren naar Nederland. Wismans zou intussen dreigen om de vrachtwagens ‘met geweld’ op te komen halen, maar de Belgische verkeerspolitie heeft de voertuigen na inspectie letterlijk aan de ketting gelegd. Wismans kan de vrachtwagens pas meenemen als hij een boete van 1.800 euro betaalt. Hij zegt tegen FNV dit pas maandag te kunnen doen.

Volgens John Reynaert van de Belgische transportbond dreigt Wismans ermee dat hij het bedrag van 1800 euro van het loon van de twee chauffeurs gaat aftrekken, én zegt hij dat hij hun rijbewijzen zal intrekken. Maar dit is volgens Reynaert wettelijk niet mogelijk.

Bron: AD

schermafbeelding-2016-11-11-om-06-25-42