Minister Kamp wil mega-fabriek Tesla naar Brabant/Limburg halen

Minister Henk Kamp van Economische Zaken heeft contacten met Tesla om de fabrikant van elektrische auto’s te bewegen Brabant/Limburg te kiezen als vestigingsplaats voor een nieuwe fabriek.

Kamp heeft dat bericht in een brief aan de Tweede Kamer. Kamp in de brief dat de komst van Tesla: “een versterking kan betekenen van de automotive-sector in Noord-Brabant en andere regio’s in Nederland”.

Kamp wil niets loslaten over de inhoud en aard van zijn contacten. Dat is gebruikelijk in acquisitietrajecten als deze.

Tesla wil in Europa een grote fabriek voor elektrische auto’s en accu’s bouwen. De autofabrikant is op zoek naar een geschikte locatie. Tesla is al aanwezig in Tilburg, waar auto’s worden geassembleerd en waar een grote servicewerkplaats is.

Zuidoost-Nederland heeft een sterke automotive-sector. Ook in de regio rond het Belgische Genk waar Ford lang produceerde in en de regio Aken zijn vele toeleveranciers van de auto-industrie gevestigd. En in Born staat natuurlijk Nedcar, waar VDL al Mini’s en binnenkort ook BMW’s maakt. In die fabriek is nog capaciteit voor andere autobouwers. In die gezamenlijke grensregio zou je met de bestaande leveranciers een geheel nieuwe auto kunnen bouwen, zo is al eens onderzocht.