Minister teruggefloten: Geen boete Rieu voor kinderarbeid van aanvankelijk 233.100 euro

Dat blijkt uit een uitspraak van de rechtbank in Maastricht:

“Tijdens de concerten op 3 tot en met 5 juli en 9 tot en met 12 juli 2015 van André Rieu en het Johan Strauss Orkest aan het Vrijthof in Maastricht heeft een groep panfluitspelers opgetreden uit Targu Jiu, genaamd Mugurf Zamfiriene. Twaalf panfluitspelers waren nog geen 16 jaar oud. De kinderen hebben de panfluit bespeeld en na 23.00 uur nog naar het publiek gezwaaid.

De minister van Sociale Zaken en Werkgelegenheid (de minister) heeft zich op het standpunt gesteld dat de kinderen -door op te treden- arbeid hebben verricht in de zin van de Arbeidstijdenwet (Atw) en dat André Rieu Productions B.V. (ARP) -als werkgever van de kinderen en daarmee als verantwoordelijke persoon- ervoor had moeten zorgen dat de kinderen dat niet deden. Omdat ARP niet heeft voorkomen dat de kinderen arbeid verrichten, heeft de minister ARP -op grond van de Atw- een bestuurlijke boete opgelegd.

De rechtbank heeft de grondslag voor de boete als onvoldoende beoordeeld. Het bewijs, dat ARP als werkgever van de kinderen is aan te merken, acht de rechtbank te mager.

Dat oordeel heeft ertoe geleid dat de rechtbank het beroep gegrond heeft verklaard, het bij de rechtbank bestreden besluit heeft vernietigd en het boetebesluit heeft herroepen. Dit betekent dat de boete moet worden geacht niet te hebben bestaan.”

De opgelegde boete was aanvankelijk 233.100 euro maar werd na een bezwaar van Rieu al eerder gehalveerd.