Mito Medical Products (Venlo) ontwikkelt nieuwe screeningsmethode opsporen borstkanker

Mito Medical Products uit Venlo ontwikkelt een nieuwe screeningsmethode voor het opsporen van borstkanker. Deze methode, genaamd Delseni, zal in staat zijn om pijnloos en zonder gebruik van schadelijke röntgenstraling borstkanker in een vroegere fase dan momenteel gebruikelijk te diagnosticeren bij zowel oudere alsook ook jongere vrouwen. Een gezamenlijke financiële impuls van Chemelot Ventures, GMK – Gesellschaft für Markt und Kapital uit Zug, Zwitserland, Kickstart Venlo en LIOF maken de doorontwikkeling en marktintroductie van de ‘Delseni’ mogelijk.

Huidig onderzoek naar borstkanker
Een op de acht vrouwen wereldwijd wordt gediagnostiseerd met borstkanker. In Nederland krijgen sinds 1990 alle vrouwen tussen 50 en 75 jaar elke twee jaar een uitnodiging voor het bevolkingsonderzoek borstkanker. In dit bevolkingsonderzoek worden röntgenfoto’s gemaakt, de mammografie Bij vrouwen jonger dan 50 jaar is de dichtheid van het borstweefsel zo hoog dat mammografie niet goed ingezet kan worden. Een mammografie is vaak pijnlijk en potentieel schadelijk voor de gezondheid gezien het gebruik van röntgenstraling.

‘Delseni’: nieuwe screeningsmethode
MITO Medical Products heeft de ‘Delseni’ ontwikkeld, een nieuwe methode die het mogelijk maakt om ook vrouwen jonger dan 50 jaar te screenen op het aanwezig zijn of ontstaan van borstkanker, zelfs al in een zeer vroeg stadium. Deze nieuwe methode werkt op basis van de vasculariteit (bloedvatvorming) in de borst, Belangrijke voordelen zijn verder dat de methode pijnloos is en volstrekt onschadelijk voor de gezondheid. De ‘Delseni‘ wordt in samenwerking met een gerenommeerd Nederlands academisch instituut ontwikkeld en momenteel in pre-klinische studies nader onderzocht.

De financiële impuls van Chemelot Ventures, GMK – Gesellschaft für Markt und Kapital, Kickstart en LIOF maakt de doorgroei van preklinische testen naar marktrijp product mogelijk. Ook kan Mito Medical Products hiermee het benodigd personeel aantrekken voor de voorbereiding van de marktintroductie.

Ton Kleeven, directeur van Mito: “We hebben nu een solide financiële basis met professionele investeerders. Investeerders die zich sterk maken om samen met ons de doorontwikkeling en markintroductie van ‘Delseni’ tot een succes te maken.”

Korte achtergrond betrokken partijen:
– GMK – Gesellschaft für Markt und Kapital – uit Zug in Zwitserland is een advies- en investeringsonderneming.
– Chemelot Ventures is een onafhankelijk regionaal venture capital fonds met focus op smart materials en life sciences.
– Kickstart Venlo is een initiatief van Rabobank Venlo om startups in de regio te helpen met ontwikkeling en financiering
– LIOF: is de regionale ontwikkelingsmaatschappij die het mkb in Limburg Kennis, Kapitaal en Netwerk biedt.

V.l.n.r.: Liesbeth Litjens (Kickstart Venlo), Patrick Claessen (Chemelot Ventures), Ton Kleeven (MITO) en Gaby Zandbergen (LIOF)