MKB-Nederland wil dat het mkb wordt gecompenseerd voor de eenzijdige verhoging van het lage btw-tarief van 6 naar 9 procent volgend jaar. Volgens de ondernemersorganisatie blijkt uit onderzoek dat de gevolgen van de maatregel groot zijn: 30 miljoen euro omzetverlies in de kappersbranche, bijna 6 miljoen bij de podiumkunsten, 40 miljoen bij uitgeverijen en 24 miljoen bij de bloemisten. In de grensregio’s zijn de negatieve effecten nog sterker.

Directeur Leendert-Jan Visser van MKB-Nederland: “Het liefst gaat deze maatregel volledig van tafel.” Ondernemers maken zich grote zorgen over de verhoging van het lage btw-tarief van 6 naar 9 procent, zegt Visser. “Omzetverlies, banenverlies, zelfs het voortbestaan van bedrijven komt in gevaar, zo blijkt uit diverse onderzoeken van brancheorganisaties. De resultaten zijn exemplarisch voor alle sectoren die door de btw-verhoging worden getroffen. Voor bedrijven in de grensregio’s loopt de omzetdaling zelfs op tot 5 á 6 procent.”

MKB-Nederland en de betrokken branches vinden dat de btw-verhoging van tafel moet. Het kabinet heeft tot de maatregel besloten zonder ook maar enig zicht te hebben op de effecten. Mocht de verhoging doorgaan, dan moet het midden- en kleinbedrijf tenminste worden ondersteund met een pakket maatregelen die de pijn kunnen verzachten.

Brancheorganisaties zoals ANKO (kappers), VBW (bloemisten), de Federatie Cultuur (podiumkunsten en musea), de Mediafederatie (uitgeverijen) en NL Actief (fitnesscentra) hebben zelf onderzoek laten doen naar de gevolgen van een btw-verhoging voor hun leden. Naast de negatieve impact op omzet en werkgelegenheid zijn er ook andere effecten te zien. Zo vreest de kappersbranche dat een aantal kappers thuis of ambulant gaat werken, en dat er een verschuiving ontstaat naar het zwarte circuit. Het aantal stage- en leerwerkplaatsen zal daardoor dalen. De fitnessbranche wijst erop dat de btw-verhoging indruist tegen het gezondheidsbeleid van het kabinet.