Tijdens het Festival Duurzame Mobiliteit in Amersfoort afgelopen week werd voor het eerst aan zes bedrijven een derde Lean & Green ster uitgereikt. Drie van die bedrijven zijn gevestigd in Limburg: Kuypers uit Neer, Moonen Packaging uit Weert en Boston Scientific International met een vestiging in Kerkrade. De andere drie zijn CHEP Benelux, Lekkerland Nederland en Tielbeke Transport.

De uitreiking van de derde Lean & Green-sterren volgt een jaar na de presentatie van deze duurzaamheidscategorie. Lean & Green stimuleert organisaties om met elkaar te groeien naar een hoger duurzaamheidsniveau door maatregelen te nemen die niet alleen kostenbesparingen opleveren, maar gelijktijdig milieubelasting reduceren én tot een efficiëntere inrichting van de bedrijfs-/logistieke processen leiden. Het programma wordt uitgevoerd door Connekt, het onafhankelijke netwerk voor smart, sustainable en social mobility and logistics.

Als eis voor een derde ster moeten bedrijven 75 procent van een totale CO2-uitstoot (of volume) in ogenschouw nemen met betrekking tot het dc en de uitgaande vervoersstroom. Dat deel gaat in de analysetool van Lean & Green, waaruit vervolgens een nieuw besparingsdoel (gemiddeld tussen de 8 en 12 procent) zal rollen. Het nieuwe doel moet in drie jaar gerealiseerd kunnen worden.

De uitreiking gebeurde door Mariëtte van Empel, Programmadirecteur Duurzame Mobiliteit van het ministerie van Infrastructuur en Waterstaat, en Henk Krougman, Supply Chain Development Manager van Cargill BV en Ambassadeur van Lean & Green Europe.